Rimac i Žalac pritiskale ministre i bankare za državni kredit Bašiću?

Vijesti 01. svi 202112:46
Izvor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Josipa Rimac i Gabrijela Žalac “pritiskale” su ministre i bankare za državni kredit poduzetniku Milenku Bašiću, piše u subotu Večernji list, donoseći detalje Uskokove istrage protiv bivše HDZ-ove državne tajnice i ministrice.

“Ako mi ga središ, bit ću tvoj vječni dužnik. Osim toga, bio bi mi to lijep rođendanski poklon”, jedna je od poruka koju u travnju 2018. Milenko Bašić šalje Josipi Rimac, navodi dnevnik.

VEZANA VIJEST

On je poduzetnik koji ima problema u poslovanju, jer mu treba kredit od 130 milijuna eura za njegov projekt vjetroparka Krš – Pađene, a ona je HDZ-ova državna tajnica u Ministarstvu uprave.

Bašić se našao u problemu jer mu banke odbijaju dati kredit koji traži, odnosno banke odustaju od financiranja njegova projekta te mu ostaje samo HBOR. A da bi dobio kredit od 130 milijuna eura, kakav HBOR nikada nikome nije odobrio, on traži pomoć Josipe Rimac.

Kako to tvrdi USKOK u posljednjem proširenju istrage u aferi Vjetroelektrane, kojim je obuhvaćeno spomenuto dvoje, ali i još nekoliko osoba, uključujući Gabrijelu Žalac, bivšu ministricu u Plenkovićevoj Vladi, Bašić je od Josipe Rimac i Gabrijele Žalac tražio da koordinirano nezakonito utječu na Tamaru Perko, predsjednicu uprave HBOR-a, i Tomislava Vuića, predsjednika uprave HPB-a.

Gabrijela Žalac u to je vrijeme članica Nadzornog odbora HBOR-a pa ona Josipi Rimac služi da dođe do Tamare Perko, ali i da joj organizira sastanke s drugim ministrima u Nadzornom odboru. Ona je ta koja savjetuje Josipi Rimac da zove Zdravka Marića i dogovori sastanak između njega i Bašića, što ova i čini.

S druge strane, Josipa Rimac učestalo zove Vuića ili mu šalje poruke u kojima traži da se on nađe s Bašićem, ali i da pazi na njezine, donosi Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar