Rimac: Nema više rezerviranih uspjeha za stare političare

Vijesti 07. srp 202117:20 > 21:12 1 komentar
N1

U N1 Dataroomu gostovao je profesor s Pravnog fakulteta Ivan Rimac te je komentirao rezultate ankete koju je za N1 provela agencija MASMI, o rejtingu političkih stranaka.

“Očito je da Domovinski pokret trenutno nema baš jakih argumenata kojima bi zadržao glasače, u preizbornom razdoblju još su i imali šanse da agresivnom retorikom privuku dio birača. Međutim, izborni neushpjeh je činjenično to sada sveo na realtivno malu brojku.

Za razliku od toga Most je u proteklom razdoblju napravio svoj rebranding jer je iz skupine nezavisnih pojedinaca, koji su bili lokalni čelnici, akvizicijom nekoliko političara, koji su ušli u Sabor, krenuo u predstavljanje Mosta kao jedne demokršćanske stranke s vrlo jasnim stavovima bez kolebanja oko toga kako predstavljaju svoj ideološki profil.

U tom smislu oni jesu podudarni s Domovinskim pokretom, međutim oni su znali u svojoj retorici biti neodređeni i svoje izjave su znali krojiti ovisno o okolnostima, za razliku od Mosta koji relativno oštro zastupa svoju demokršansku retoriku”, rekao je na početku.

VEZANE VIJESTI

Kao problem Domovinskog pokreta navodi to što su otvarali puno podružnica, a nisu birali ljude  koji ć ih predstavljati.

“No ono što je atipično za njihov ideološki profil, zakazali su na području koje nisu uspjeli otrgnuti HDZ-u, a to je Zagora i Lika. Većinu fokusa su usmjerili na Slavoniju i Zagreb. I u jednom i u drugom su naišli na probleme. S jedne strane, Slavonija se ne odmiče od stranke koja je na vlasti, a u Zagrebu je suprotno. Zagreb je uvijek teško prelazio preko centra prema desnici, s druge strane u Zagrebu su radikalno desni stavovi bili dočekani s prilično lošim rezultatima”, analizira.

“Nema više rezerviranih uspjeha za stare političare”

Rekao je i kako su ovi izbori pokazali da nova retorika i novi pristup politici imaju “veliku prođu”.

“Ovi izbori su pokazali da je pad starih političara i stare retorike izuzetno jak i mnogi su se ugledni političari osvjedočili da nema gotovo nikakvih više uspjeha za njih rezerviranih. Imamo rast Posavca i Fokusa, no oni su sada na tako malim prostorima da se to ne može vidjeti na nacionalnin rejtinzima. Čačić u najboljim danima, kada je HNS bila stranka koja je držala gotovo četiri županije, tek neznatno prelazio izborni prag”.

U Istraživanju MASMi-ja pitali su ljude i o potencijalu stranaka. Rimac je prvo komentirao potencijal HDZ-a.

“To je blizu maksimuma, praktički HDZ je napravio veći rezultat jedino iza Oluje i tada je to bila specifična situacija. Počeli su s gotovo 80% podrške, to je naravno padalo svaka dva tjedna, no s ovakvim rezultatom od 30,9% ne samo da bi imali većinu nego bi s jednim ili dva partnera ima dvotrećinsku većinu”.

U nastavku komentira potencijal Možemo!:

“Ovakve brojke pokazuju izvjesna komešanja, prelijevanja unutar biračkog bazena. Možemo se svrstava u lijevi blok, više po retorici Miroslava Škore nego po onome koliko oni sami tome naginju. Nezadovoljstvo SDP-om će preliti glasače u Možemo. Nezadovoljstvo Možemo također može vratiti glasače SDP-u. Što se desnice tiče, imamo puno drugih manjih stranaka koje mogu HDZ-u uzimati ili ne.

Što se malih stranaka tiče, koalicijski partneri ih mogu uništiti, što se i dogovdilo onima koji su koalirali s HDZ-om”, kaže.

“BM365 pokazuje sve pravilnosti naše politike”

Govorio je i o nešto manjim strankama poput Centra i Radničke fronte:

“Centar je u puno boljem položaju. Prvo, gradonačelnik Splita ima potencijalnu bazu od 170.000 birača. Ako se pokaže dobrim u jednoj izuzetno kompleksnoj situaciji, on sigurno može mnogo rasti. Za razliku od toga, Katarina Peović samo s općim govorom s govornice u Saboru teško može uvjeriti birače da bi ona bitno promijenila nacionalnu politiku, ali pitanje je i koliko je uvjerljiva u svom političkom uvjerenju ako nema podršku drugih te se na kraju krajeva prerijetko pojavljuje u medijima”.

O situaciji sa strankom Bandić Milan 365, veli:

“Ova stranka pokazuje sve pravilnosti naše politike. S jedne strane ako osvojite lokalne izbore možete ostati vječno na vlasti samo ako zavladate medijima, no rezultati dovode stranku na naplatu i ako je bilo neuspješno vođenje, ta će stranka propasti.

Oni pokazuju i koliko je teško skočiti na nacionalni nivo čak i kada imate veliku podršku. Bandić nikad nije polučio uspjeh na nacionalnoj razini. Između ostalog, problem je i njegov bio da moraju jasno fokusirati gdje su njihovi potenijalni birači. To sam Most očito jako dobro radi, a Škoro je utihnuo”.

“HDZ je više dobio od centra nego što je gubio od ekstremne desnice”

Komentirao je i rejting:

“HDZ je jedna poliprofilna stranka u pogledu zadovoljavanja ideoloških profila glasača. Oni u stranci imaju izrazito desne i dio izdrazito desnog tijela se drži njih. Za desne glasače je bitna moć i veličina i HDZ će uvijek tu biti prvi izbor za većinu desnih glasača. Jedino stvarno neka bitna odstupanja od umjerenog desnog bi mogla umanjiti tu bazu.

Baza bi se mogla umanjiti i kod pojave skremno desnih stranaka i HDZ se tu pokazao bliži centru gdje je veći bazen glasača i dobivao je više nego što je gubio s ekstremnom desnicom”, objašnjava.

“Zeleno-lijeva ideja je izvjesna modernizacija lijevog političkog spektra ponude. Vrlo često se zeleni percipiraju kao lijevi samo zato što kritiziraju krupni kapital koji nastoji izbjeći ekološke obveze koje se pred njega postavljaju, a da nisu fokusirani na onaj klasični lijevi obrazac”.

Rekao je i kako Možemo ima veći udio glasača koji se smatraju centrom nego HDZ, a da se SDP rasuo na vrlo širok spektar jer je njihova retorika trenutno potpuno nejasna.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 1.300 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Anketiranje je provedeno od 28. lipnja do 5. srpnja, a mogućnost pogreške je +/- 2,72%

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare