Rimac: Politička zapošljavanja su jedna zona koju možemo nazvati javnom tajnom

Vijesti 08. ruj 202116:55 > 19:16 2 komentara
N1

Politički analitičar Ivan Rimac bio je gost Newsrooma i komentirao aferu sa zapošljavanjem u Kutini.

Kaže da su politička zapošljavanja jedna zona koju možemo nazvati javna tajna.

“O tome se ne govori i nema evidentnih dokaza. Vrlo rijetko neki političari snose posljedice. Mirela Holy je, primjerice, odstupila u jednom takvom slučaju”, ističe Rimac.

Nažalost, tvrdi, ovakvih pogobi prije izbora i u vrijeme sastavljanja ima i oni se, kaže, uglavnom ne procesuiraju.

VEZANE VIJESTI

“Zanimljivo je da upravo suprotno se događa, stranke koje su evidentno u takvoj praksi, vrište kada netko novi dođe na vlast i inzistiraju da on provodi javne natječaje, kao što je bio slučaj s gradonačelnikom Zagrebom. Funkcije se plaćaju i to je oblik kako stranke zadržavaju svoje članove. U političkim krugovima se to ne smatra nekim nemoralnim postupkom”, rekao je analitičar.

Moram priznati da smo nekad imali dojam da i koalicijska Vlada funkcionira na tom principu, kaže Rimac.

“Recimo, iz vladajuće koalicije dominatna stranka ne kritizira ministre koji su po koalicijskom dogovoru došli na neke pozicije jer je to domena koalicijskog partnera i onda se oni ne miješaju u to. Dakle, mi nemamo niti na tom nivou nikakvu referencu prema kvaliteti rada i prema tome je li netko radio ono za što je bio izabran za neku poziciju, ako je riječ o političkim pozicijama”, veli.

Smatra da nam treba građanski odgoj i svijet građana da su izabrani dužnosnici koje su oni izabrali da obavljaju neke funkcije.

“U nekim situacijama mi imamo i neriješen problem koje pozicije se mijenjaju u slučaju promjene vlasti. Vrlo je nejasno i u ministarstvma do kojeg ranga idu promjene”, rekao je Rimac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare