Robot izveo 415. operaciju raka prostate: Robotska kirurgija bit će standard

Magazin 03. lip 202309:13 0 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL

U Nacionalnom robotskom centru u protekle je četiri godine obavljeno više od 400 preciznih operacija uklanjanja raka prostate, ističu u KBC-u Zagreb, jedinom mjestu u Hrvatskoj gdje se obavljaju urološke operacije pomoću robotske platforme. "Radi se o minimalno invazivnom tipu zahvata bez klasičnog operativnog reza uz minimalan gubitak krvi", istaknuo je predstojnik Klinike za urologiju Željko Kaštelan tijekom prezentacije rada robota proteklog tjedna u KBC-u Zagreb.

Kaštelan ističe vrlo veliku preciznost robotskog sustava u odstranjivanju prostate zajedno s tumorom. No robot ne radi sam, već njime upravlja kirurg, a pomaže mu i cijeli multidisciplinarni tim, prenosi Index.

Robot omogućuje urologu da tijekom operacije poštedi važne strukture u zdjelici, kao što su neurovaskularni snop odgovoran za erekciju i sustav odgovoran za kontinenciju. Pacijent se brže oporavlja i vraća u normalan život.

Na Rebru kažu da dnevno robotskim sustavom rade do dva operativna zahvata radikalne prostatektomije, odnosno operacije odstranjivanja raka prostate.

Na robotu većinom rade mlađi liječnici koji su željeli koristiti novu tehnologiju, a svoje su iskustvo pretočili i u brojne objavljene stručne radove, kažu u KBC-u.

Kandidati za operaciju su pacijenti s rakom prostate kod kojih je bolest lokalizirana. “S vremenom pomičemo granice, tako da operiramo sve veće prostate i veće karcinome. Iz dana u dan pomičemo granice u tom smjeru”, ističe Kaštelan.

Kao prednosti nove tehnologije izdvaja fantastičnu vizualizaciju “tako da se vidi svaka, pa i najmanja struktura koju treba poštedjeti” te se vrlo precizno može odstraniti organ, zajedno s tumorom.

Nacionalni robotski centar počeo je raditi u KBC-u Zagreb prije četiri godine. Robot je stajao oko 15 milijuna kuna, a za njegovu su nabavu osigurana sredstva iz EU fondova.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić istaknuo je da su robotsku platformu postavili uz pomoć bivšeg resornog ministra Milana Kujundžića i premijera Andreja Plenkovića koji je shvatio potrebu uvođenja robotske kirurgije u bolnicu nulte kategorije i najveću zdravstvenu ustanovu u Hrvatskoj.

“Moramo imati mogućnost robotske kirurgije zbog mlađih generacija. To će jednoga dana biti standard u većini bolnica u Hrvatskoj i u Europi”, istaknuo je Ćorušić.

Pohvalio je cijeli tim Klinike za urologiju, na čelu s akademikom Željkom Kaštelanom, koji je uspio tu robotsku platformu vrlo brzo staviti u puni pogon.

“U petak je obavljena 415. operacija robotom, ta brojka govori sama za sebe”, istaknuo je Ćorušić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.