Roditelji ozlijeđene djevojčice u pritvoru, pokrenuto razrješenje ravnatelja

Vijesti 02. tra 202122:13 > 22:41 0 komentara
policija, hitna
Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

U bolnici u Novoj Gradišci ostali su zatečeni stanjem u kojem su zaprimili dvogodišnju djevojčicu. Dovezli su je roditelji, bila je bez svijesti.

“Dijete je u našu ustanovu dovezeno u izrazito kritičnom stanju, blijede kože, komatozna, bez svijesti, ugroženih vitalnih funkcija, usporene srčane aktivnosti i rijetkih, spontanih udisaja”, kazala je liječnica bolnice za N1.

VEZANE VIJESTI

Primljena je u srijedu ujutro, a onda u četvrtak zbog težine ozljeda prebačena u Klaićevu bolnicu gdje su preuzeli borbu za život dvogodišnjakinje.

“Već u trenutku prijema dijete je bilo na mehaničkoj ventilaciji s ozljedama. Kad zaprimite dijete te životne dobi s takvim teškim ozljedama i u takvom stanju, to je vrlo ozbiljno. Ovakvi slučajevi uvijek vas potresu i uvijek vas neugodno iznenade”, kazao je Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici.

Liječnici su primjetili znakove zapostavljanja i ozljede za koje smatraju da su nastale ranije.

“Djevojčica je došla u dosta zapuštenom stanju. Očito je odrastala u higijenskim uvjetima nižih mjera. Na koži smo prvo posumnjali na svrab, na skabijes (šuga), ali bilo je prioritetnijih situacija zbog kojih je došla u bolnicu pa nismo ulazili u dijagnoze dermatološkog stanja. Po tijelu je bilo nešto hematoma na potkoljenicama”, rekla je liječnica.

Roditelji uhićeni i kazneno prijavljeni

U bolnicu su je doveli roditelji koji su jučer uhićeni.

VEZANE VIJESTI

“Nakon ispitivanja roditelji će biti upućeni nadležnom državnom odvjetništu te će se odlučivati o zatvoru. Kaznenim zakonom previđene su kazne od 1 do 8 godina za djelo u kojem su nastale ozljede djeteta. U slučaju smrti ići će se na prekvalifikaciju kaznenog djela na kazeno djelo teškog ubojstva”, kazali su iz policije.

Tijekom večeri policija je objavila rezultate kriminalističkog istraživanja kojim su potvrdili sumnju u počinjenje kaznenog djela Povreda djetetovih prava. Utvrđeno je da su roditelji grubo zanemarili svoju dužnost podizanja i odgoja djeteta, te zlostavljali dijete i grubo povrijedili djetetova prava, tjelesnim kažnjavanjem, uslijed čega je dijete zadobilo više ozljeda po glavi i tijelu.

27-godišnjak i 24-godišnjakinja večeras su predani pritvorskom nadzorniku, a tijekom sutrašnjeg dana i Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu na daljnje postupanje.

Aladrović: Utvrdit će se odgovornost sustava

“Do najnižih detalja i njaviših tančina ćemo izanalizirati i utvrditi odgovornost sustava, a od ministarstva je li bilo kršenja zakona do stručnog nadzora”, rekao je Josip Aladrović.

A stručni nadzor će odraditi Hrvatska psihološka komora i Komora socijalnih radnika. Ministar je tražio i da stručni nadzori budu dovršeni u najkraćem mogućem roku.

Na sjednici Upravnog vijeća pokrenut postupak za razrješenjem ravnatelja Centra

Na večerašnjoj sjednici Upravnog vijeća Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, kako pišu 24sata, što je potvrđeno i N1 televiziji, pokrenut je postupak za razrješenjem ravnatelja te ustanove Branka Medunića. Ujutro će se održati još jedna sjednica.

Ravnatelj Branko Medunić, večeras nije sudjelovao na sjednici, a u telefonskom razgovoru nam je rekao da još nije pozvan na sutrašnju, ali očekuje da će biti, jer se mora izvršiti primopredaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.