Rojs o HGZ-u: Dok sam bio na N1, sastali su se Šeks, Bebić, Bobetko i Krešić…

Vijesti 16. lip 202314:26 3 komentara
Slaven Branislav Babic/PIXSELL

"To traje još od smrti Franje Tuđmana, ti se repovi vuku i danas, očito te snage i danas djeluju i to je zadnji čavao u lijes Franje Tuđmana i Gojka Šuška", uvjeren je uirovljeni general - pukovnik Ljubo Ćesić-Rojs kojeg su ranije izbacili iz Hrvatskog generalskog zbora, udruge koja okuplja umirovljene visoke časnike HV-a.

Sukobi u Hrvatskom generalskom zboru (HGZ), koji su tinjali danima, jutros su kulminirali izbacivanjem Ljube Ćesića Rojsa, inače zamjenika predsjednika ove udruge visokih časnika iz Domovinskog rata. Odluka je to sa sjednice Upravnog odbora HGZ-a koja je trajala samo 14 minuta, i koju su podržali generali Krešić, ujedno i predsjednik udruge, te Kruljac, Tomičić, Peternel, Štimac, Dumančić, Blaškić, Bobetko i Tomašević, dok su Rojs i Galić bili protiv, a Bajan i Andabak suzdržani.

Povod sukobu u HGZ-u bilo je otvoreno pismo 12 generala, pet bivših i sedam aktivnih članova HGZ-a, koji su napali Marinka Krešića jer se s nekoliko suradnika iz HGZ-a uoči Dana državnosti u prostorijama Islamskog centra u Zagrebu susreo s izaslanstvom Udruženja generala BiH, među kojima je i njima sporni general Džemal Merdan kojem je mjesto, kako smatraju potpisnici pisma među kojima i Rojs, u Haagu, a ne na sastanku s hrvatskim generalima, piše Večernji list.

“To je bilo nasilje, predsjednik Krešić nije dozvolio raspravu nikome, iako i na sudu imate pravo na obranu. Odluku o mom izbacivanju je dao na glasovanje, a ja sam se tome samo smijao jer to je običan pamflet! Barem znam tko su mi bili prijatelji, a koji nikada nisu ni bili”, kaže Rojs.

“To je osmišljeno ranije u nekim centrima. Nemam dokaza, ali priča se da je u pozadini Vladimir Šeks s jedne strane, i Stipe Mesić s druge strane. Kad sam gostovao na N1, sastali su se Šeks, Luka Bebić, Bobetko i Krešić i očito donijeli neke odluke. Sve seže u 2000. godinu, s 2. na 3. siječnja, kada su u drugi krug izbora za predsjednika ušli Mesić i Budiša, a kandidat HDZ-a nije prošao jer su se prethodno sastali Šeks i Krešić s Mesićem i održan tajni sastanak nakon kojeg je javljeno svima na terenu da glasaju protiv Mate Granića, a za Stipu Mesića. I to traje još od smrti Franje Tuđmana, ti se repovi vuku i danas, očito te snage i danas djeluju i to je zadnji čavao u lijes Franje Tuđmana i Gojka Šuška.

“S druge strane, podmeću da mene gura predsjednik Zoran Milanović što je neistina, ja samo poštujem instituciju predsjednika kao i svaku drugu i odazivam se kada me institucija pozove. Ako Šeks misli tako montirati imat će štetu samo HDZ na predstojećim izborima. Jedino mi je žao Marinka Krešića koji je uvučen u te spletke”, rekao je Rojs za Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare