Rojs: Neki generali bojkotiraju Milanovićev prijem na tvrđavi

Vijesti 03. kol 202110:55 > 11:20 1 komentar
Ljubo Ćesić Rojs
N1

Umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs prisjetio se ulaska u Knin i za N1 Studio uživo otkrio da smatra da središnju proslavu Oluje treba trajno obilježavati u Kninu.

“Nekad ne vjerujem sam sebi, toliko ima priča o tome kako se ušlo u Knin. Svatko interpretira na svoj način, kako njemu paše, a prava istina, nadam se da će je pročitati u knjizi koju je Ademi napisao”, kaže Rojs.

“Nakon smrti Gojka Šuška najviše tajni znam koje je Franjo Tuđman rekao”, govori.

“Za moju je knjigu još rano, bolje je napisati pred kraj života. Povjesničari sve živo znaju, a ništa ne znaju što je bilo. Da nije bilo Tuđmana, Šuška, Bobetka, možda bi i danas bili na položajima po Velebitu. Da nije bilo zajedništva, iseljene Hrvatske, da nismo išli Livanjskim poljem, primijenili manje grupacije, da nije inženjerija odradila svoj posao na Dinari, još bi bili na tim položajima”, govori.

O tome je li nazočnost srpskih predstavnika trebala postati tradicija na proslavi u Kninu, Rojs kaže: “Mene moja vjera uči da treba praštati, a ne zaboravljati. Plakale su i majke zaluđenih četnika i naše majke, Hrvatcie i majke Bošnjaka. A te izjave koje izjavljuje predsjednik Vlade i potpredsjednik Milošević, to je jadno. Prošle godine je došao, a ove nije. Kakva je to poruka pravoslavcima, Hrvatima pravoslavne vjere, koji su se vratili? Tuđman je rekao da pobjednik koji ne zna praštati, sije klice budućih  zala. Mi nikog nismo napadali, mi smo branili svoju Hrvatsku od četničkih horda. Okrenimo se budućnosti, rata nema neće ga ni biti. Ne bojim se za budućnost hrvatskog naroda, on neće propasti. Bio predsjednik Vlade jedan ili drugi, oni gledaju kako da se ustoliče u Bruxelles.”

Rojs govori i kako nikako nije zadovoljan radom Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

O Zoranu Milanoviću kaže da je i sada zadovoljan njegovim radom, u okviru ovlasti koje predsjednik ima. “Predsjednik Republike hoće saslušati, iako i on ima savjetnika koji pričaju priču, a nisu koraka prišli na teritorij BiH.”

“Ako ste savjetnik, pitajte ljude koji su živi svjedoci tog vremena”, govori.

“To se tako ne radi, ako ne možete pomoći Hrvatima u BiH, odmaknite ruke od njih”, kaže Rojs.

Proslava Oluje

O Milanovićevom prijedlogu da se Oluja treba slaviti u različitim gradovima, Rojs kaže: “Tu se ne slažemo. Iz Knina je svo zlo krenulo i tamo treba biti centralna proslava. To što su predsjedniku tada predlagali da bude u Glini. Ja se slažem da bude u Glini, ali 8. kolovoza kad su ušli na potpisan sporazum. Samo se u Knin ušlo i oslobodilo 5. kolovoza.”

“Dobar sam sa svima, treba nam jedna udruga, kao što je bilo u Titovoj paradržavi, jedan SUBNOR. Mi imamo preko tisuću udruga, bolesnici mnogi. Važno im je da im supruga spava s predsjednikom. Ove godine su izabrali Rehaka i neka bude Rehak. Neka nagodinu govori zamjenik Ante Gotovine. Svo težište je bilo na našem terenu, tu smo zadali najveći udarac i tu im je slomljena kraljažnica. U Kninu je ostala topla kava Martiću, nisu pokupili i devize, toliko su žurili. Dosad sam zadovoljan kako to izgleda”, kaže Rojs na pitanje o razilaženjima među braniteljskim udrugama. Rojs kaže da priznaje samo politiku Franje Tuđmana i Gojka Šuška.

“Imam dobre odnose sa svima i ne petljam se u posao nikome. On neće izdati hrvatski nacionalni interes, bezuvjetno sam uz ministra Tomu Medveda. Bio bih nitko, veleizdajnik kad bih izdao svog kolegu, suborca”, govori.

Rojs kaže i kako neki njegovi ratni kolege bojkotiraju prijem koji predsjednik Milanović organizira na kninskoj tvrđavi.

“Dobar dio mojih kolega, generala, bojkotira predsjednika, da ne dođe gore. Ne znam u čemu je problem, jesu li to neke igre. Ako vi javljate da nećete doći četvrtog navečer, nego petog ujutro… Četvrtog navečer hrvatski generali dobivaju najveće odlikovanje. Kruljac, Peternel, Kapular i Miličević. Da ne dođem zbog njih, ja bih se sramio, ne bih došao ni petoga”, kaže.

“Ja sam s Plenkovićem dobar, on se stalno poziva na Tuđmana, a radi sve kontra Tuđmana”, kaže na pitanje o predsjedniku Vlade. O tome da predsjednik i premijer dobro surađuju kad je riječ o Hrvatima u BiH, Rojs kaže: “Na riječima.”

Uskoro video

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare