Rusija: Razgovarat ćemo s Ukrajinom o prekidu vatre

Vijesti 02. ožu 202219:52 0 komentara
vojska, tenk, ukrajina, rusija, invazija
REUTERS/Alexander Ermochenko/ilustracija

Prekid vatre bit će na dnevnom redu novih rusko-ukrajinskih pregovora u četvrtak, objavila je Rusija koja istodobno nastavlja bombardirati ukrajinske gradove i prvi put iznosi podatak o svojih 500 poginulih vojnika od početka invazije.

Ukrajinski izaslanici su već na putu na “mjesto pregovora” u Bjelorusiji radi drugog kruga pregovora, priopćio je ured ukrajinskog predsjednika.

Pregovori će početi u četvrtak ujutro na mjestu koje će strane “zajedno” odrediti, a smješteno je “nedaleko od granice s Poljskom”, rekao je ruski pregovarač Vladimir Medinski.

“Ukrajinsko izaslanstvo već je otputovalo iz Kijeva. Očekujemo da će sutra ujutro biti ovdje”, rekao je taj dužnosnik.

Prvi pregovori održani u ponedjeljak, također u Bjelorusiji, nisu dali nikakva opipljiva rezultata. Kijev je tražio trenutačni prekid invazije a Moskva je, čini se, očekivala predaju.

Istodobno je UN-ova Opća skupština u srijedu donijela rezoluciju u kojoj “traži da Rusija odmah prestane primjenjivati silu protiv Ukrajine”: protiv je bilo tek pet zemalja, a 35 je bilo suzdržano, među kojima Kina, od 193 članice koliko ih ima ta organizacija.

UN u tekstu traži od Moskve da “odmah, bezuvjetno i potpuno povuče sve svoje vojne snage” iz Ukrajine i “osuđuje odluku Rusije da podigne stupanj pripravnosti nuklearnih snaga”.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!