“Ruska agresija na Ukrajinu otvorila je novu epohu europske povijesti”

Vijesti 09. ožu 202219:02 0 komentara
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Eurozastupnik Karlo Ressler u Dnevniku N1 komentirao je situaciju u Ukrajini kao i odgovor Europske komisije na rusku agresiju.

“Postigli smo već značajne rezultate najvećim paketom sankcija u povijesti EU-a, reagirali smo prema ruskom režimu da umanjimo njihovu mogućnost vođenja agresivnog rata u Ukrajini”, rekao je Karlo Ressler i dodao:

VEZANE VIJESTI

“Sankcije će imati devastirajući učinak na rusko gospodarstvo. Postojat će posljedice i za europsko gospodarstvo, oko toga moramo biti iskreni, ali scene koje nismo mogli ni zamišljati, sad su realnost, rat se vratio na europski kontinent. Sloboda za koji se ukrajinski narod bori nema cijenu.”

Istaknuo je da Europa ne može poduzeti iste korake kao SAD jer nisu u istoj situaciji: “Amerika je u drugačijoj situaciji. EU će s ovim mjerama imati ozbiljne posljedice. Ruska agresija na Ukrajinu otvorila je novu epohu europske povijesti, nesagledive posljedice na raznim poljima. To je trenutak da vratimo svijest, da moramo ulagati u obranu i energetsku neovisnost od Rusije, morat ćemo poduzeti sve da smanjimo tu ovisnost. Hrvatska je puno toga napravila s izgradnjom LNG terminala na Krku oko kojeg su se mnogi bunili, ali sad vidimo koliki je njegov značaj.”

Na pitanje možemo li doista do kraja godine smanjiti ovisnost o ruskom plinu te možemo li zbog toga očekivati nestašicu ili redukcije, rekao je: “Mislim da ne bismo trebali stvarati paniku za ovu godinu. Za ovu sezonu i u Hrvatskoj i u EU imamo dovoljne količine plina. Što se tiče samodostatnosti, teško da ćemo doći do te faze, ovisni smo o uvozu. Trebamo poslati poruku ozbiljnosti i sigurnosti i nastaviti s ovim europskim jedinstvom. Takav nastup može dati rezultate.”

Na koncu se dotaknuo i stanja u regiji: “Ne vidim opasnost za stabilnost u BiH, ali činjenica je da je od 24. veljače ugrožena sigurnosna arhitektuera u Europi i u tom smislu je dobro vidjeti odvraćajuće efekte s pojačanom prisutnošću EUFOR-a. Pratimo što se događa.”

N1

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!