S kakvim epidemiološkim mjerama dočekujemo Uskrs?

Vijesti 31. ožu 202108:09 > 08:31 0 komentara
koronavirus, covid-19, maske
Patrik Macek/PIXSELL/ilustracija

S kakvim brojkama zaraženih i hospitaliziranih, te s kakvim epidemiološkim mjerama dočekujemo još jedan Uskrs u pandemiji?

Stanje po županijama pratimo na OVOM LINKU.

“Brojke u našoj županiji su izuzetno velike. Dokazano je na našem Medicinskom fakultetu da prevladava britanski soj. Kroz poduzeća se taj soj širi, stoga apeliram prema poslodavcima i djelatnicima da obrate pažnju na mjere – maske, dezinfekcija i udaljenost. Od 60 do 70 posto oboljele populacije dolazi iz radne okoline i tvrtke su te gdje se posljednjih tjedan dana virus širi”, rekao je Mladen Šćulac, načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije za emisiju U mreži Prvog HR-a.

Dodao je da rezultate dosadašnjih mjera očekuju početkom sljedećeg tjedna, a nakon toga će odlučiti hoće li donositi nove strože mjere.

“Na nama je da razmišljamo unaprijed i da pripremamo nove restriktivne mjere. S njima ne bih sada ulazio u javnost, pripremamo ih, a ovise o našem stanovništvu, kako će reagirati”, rekao je Šćulac i potvrdio da se nove mjere mogu očekivati nakon Uskrsa.

Treba više testirati

Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla je da sada imaju više mlađih hospitaliziranih osoba, starosti između 50 i 60 godina.

“Predstavljaju otprilike 11 posto preminulih. Daleko najveći broj, 88 posto preminulih su osobe starije od 65 godina, pri čemu osobe starije od 80 čine preko polovicu preminulih. Broj preminulih raste, imamo ih oko 15 dnevno. U vrijeme vrhunca pandemije u zimskom valu imali smo 70-80 smrtnih ishoda. Moramo gledati da u drugoj fazi procijepimo ove koji su najrizičniji”, rekla je Petrović.

Nove varijante se šire i do 50 posto brže nego originalni soj.

“Presimptomatska faza je jako važna. I kad se razviju, to su vrlo blagi i nespisifični simptomi, to može biti i umor što sad u kontekstu proljeća osoba ne mora ni registrirati”, rekla je Petrović dodajući da treba više testirati.

Nove mjere

Nacionalni stožer danas će predstaviti nove restriktivne mjere. Petrović je rekla kako mora biti svjesni da svaka mobilnost značajno doprinosi širenju epidemije.

“Za očekivati je da će se više orijentirati regionalno, a mi ostali se svi trebamo maksimalno pridržavati mjera. Jasno da smo svi iscrpljeni ovim stanjem koje traje već godinu dana. Terase same po sebi ne bi trebale biti problem ako su stvarno otvorene i ako se provode pripisane mjere. Treba postrožiti kontrole”, poručila je Petrović.

Govoreći o reinfekciji i zaražavanju nakon cijepljenja, Petrović je rekla da dosadašnja istraživanja pokazuju da su takve situacije rijetke.

“Ako i dođe do infekcije, simptomi će biti vrlo blagi ili ih neće ni biti. Osim Ličko-senjske županije, imamo u domovima nekih koji su bili asimptomatski, a cijepljeni su. Znali smo da cjepiva nisu sto posto učinkovita u sprječavanju blagih oblika bolesti. Moramo biti spremni da jedan dio ljudi neće adekvatno reagirati na cjepivo”, rekla je.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!