Sabo: Dvadeset godina imate izbore koji očigledno nisu u skladu sa zakonom

Vijesti 24. sij 202213:49 > 14:45 0 komentara
izbori, glasačka kutija, glasački listić,
Unsplash / Ilustracija

Profesor Kristian Sabo, pročelnik Odjela za matematiku Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, gostovao je u N1 Studiju uživo.

Govorio je o izbornim jedinicama, u kojima su nakon popisa stanovništva odstupanja još veća.

“Riječ je o prilično ozbiljnom problemu. Prema trenutnoj situaciji, sadašnjem zakonskom okviru, područje RH podijeljeno je na 10 izbornih jedinica i one se po broju birača ne bi smjele razlikovati više od plus/minus 5 posto, tako postižete da svaki glas ima jednaku težinu i da su birači jednako zastupljeni. Kada pogledate podatke od 2000. do 2020. godine, dobivate da nijedni parlamentarni izbori nisu organizirani po zakonskom okviru. Primjerice, 2007. godine 6 izbornih jedinica razlikovalo se od prosječnog broja birača za više od 5%, a 2020. takvih izbornih jedinica, koje nisu bile u redu, je bilo 8. Dakle, od 10, njih 8 nije bilo u skladu sa zakonskim okvirom”, rekao je.

“Situacija je vjerojatno još gora”

Također, objasnio je da se zakonska odredba o odstupanju može tumačiti na dva načina:

“Ova zakonska odredba koja kaže da se izborne jedinice po broju birača ne smiju razlikovati oviše od plus/minus 5% može tumačiti na dva načina. Prvi je to je da se nikoje dvije izborne jedinice ne smiju razlikovati, a drugi da se nikoja ne smije razlikovati od prosječnog broja birača više od plus/minus 5%. Primijetite da je prvo tumačenje oštrije i snažnije. Sve dosadašnje analize se baziraju na ovom slabijem načinu tumačenja, dakle situacija je vjerojatno još gora”, veli.

Kaže i kako postoje dva moguća pristupa da određivanje broja zastupnika za pojedinu izbornu jedinicu:

“Imamo dva različita pristupa. Prvi je ovaj koji je trenutno na snazi, da zemlju dijelite na približno jednake izborne jedinice s približno jednakim broje stanovnika i onda svakoj pridužite približno jednak broj zastupnika. Drugi je da se zemlja podijeli na prirodne cjeline i onda te prirodne cjeline nemaju jednak broja stanovnika, odnosno birača. U tom slučaju nije jednak broj birača po tim jedinicma, a različitim metodama razmjernosti se može utvrditi broj zastupnika koji prirpada tim jedinicama”, objašnjava.

Naposljetku ponavlja:

“Od 2000. do 2020. imate izbore koji očigledno nisu u skladu sa zakonom i šokira činjenica da nitko od vlasti nije ni pokušao pokrenuti ozbiljnu raspravu o tome. Iznenađuje činjenica da se nitko nije htio pozabaviti rješavanjem tog ozbiljnog i važnog problema.

Nužno je da se pokrene ozbiljna inicijativa u koju trebaju biti uključeni i pravnici i politolozi, ali i ljudi koji znaju nešto o matematici”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!