Sabor će raspravljati o dizanju dobne granice za odlazak vojnika u mirovinu

Vijesti 18. sij 202422:21 0 komentara
Slavko Midzor / PIXSELL

Hrvatski sabor u petak će raspravljati o izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama RH po kojima bi se sa 45 na 50 godina života podignula dobna granica za vojnike i mornare za stjecanje uvjeta za prestanak službe po sili zakona.

Naime, određenom broju vojnika koji su primljeni na temelju ugovora o vojničkoj službi na neodređeno vrijeme prema sadašnjem Zakonu, djelatna vojna služba po sili zakona prestaje s navršenih 45 godina života zbog čega ne ispunjavaju uvjete za mirovinu.

Podizanjem dobne granice do navršenih 50 godina života omogućit će im se odlazak iz sustava uz ostvarivanje prava na mirovinu.

Taj je prijedlog dobio potporu nadležnog saborskog Odbora za obranu, čiji su članovi predložili da se razmotri i mogućnost povećanja dobne granice za odlazak u mirovinu i za najviše vojne časnike kako bi se njihovo veliko znanje i stručno iskustvo maksimalno iskoristilo u okviru sustava.

Posljednjeg radnog dana u tjednu, Sabor će raspraviti i izmjene Zakona o upravnoj inspekciji prema kojima upravni inspektor ne bi sastavljao zapisnik ako u provedbi posrednog nadzora ne utvrdi nezakonitosti i nepravilnosti u radu nadziranog tijela.

To bi pridonijelo učinkovitijem postupanju upravne inspekcije, tumači Vlada koja je predložila izmjene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!