Sabor danas raspravlja o Nacionalnoj razvojnoj strategiji države do 2030.

Vijesti 27. sij 202107:26 0 komentara
Ilustracija/Patrik Macek/PIXSELL

Prijedlog Nacionalne razvojne strategije do 2030. te Izvješće o učincima mjera u borbi protiv koronavirusa od ožujka prošle do sredine siječnja ove godine glavne su teme ovotjednog zasjedanja Hrvatskog sabora.

Na početku ovotjednog rada Sabor će se u srijedu priključiti obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja.

Minutom šutnje zastupnici će odati počast žrtvama holokausta, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković održat će prigodni govor. Prije sjednice Jandroković će položiti vijenac ispred skulpture Mojsija na židovskom dijelu groblja Mirogoj.

Holokaust označava uništenje Židova i drugih nearijevskih naroda u razdoblju nacizma (1933-45). Tijekom holokausta stradalo je oko šest milijuna Židova, što je gotovo dvije trećine ukupnog broja europskih Židova. U holokaustu je stradalo i pet milijuna pripadnika drugih naroda.

RH kao konkurentna, inovativna i sigurna zemlja

Zastupnici će u srijedu reći svoje mišljenje o Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030., dokumentu koji im je predložila Vlada i za koji premijer ističe da je “krovni strateški dokument za desetljeće pred nama”.

“To je sustavan i strateški iskorak prema razvijenijoj Hrvatskoj”, rekao je Andrej Plenković na predstavljanju Strategije i naglasio da ta vizija stane u jednu rečenicu – “Hrvatsku 2030. vidimo kao konkurentnu, inovativnu i sigurnu zemlju prepoznatljivog identiteta i kulture”.

VEZANE VIJESTI

Postavljena su četiri razvojna smjera: održivo gospodarstvo, jačanje otpornosti, zelena i digitalna tranzicija te ravnomjeran razvoj.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je da je Strategija najviši hijerarhijski akt strateškog planiranja u državi, kojoj je namjera dugoročno usmjeravanje javnih politika za razvoj društva i gospodarstva.

Podsjetila je da je izrada Strategije započela 2017. te da je u tom procesu sudjelovao širok krug građana, stručne javnosti, uz snažan doprinos svih ministarstava i središnjih tijela državne uprave.

Most traži ukidanje plaćanja obvezne članarine HGK

Sabor će u srijedu raspraviti i izmjene Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) koje je predložio Most, a kojima se traži ukidanje plaćanja obvezne članarine prema HGK što bi rasteretilo poduzetnike.

VEZANE VIJESTI

“Nužno je ukinuti obavezno članstvo jer bi to rapidno smanjilo korupciju u komorama te potaknulo veću produktivnost i efikasnost, jer bi se tada komora morala dobrim rezultatima i uslugom izboriti za članarine”, rekao je zastupnik te stranke Zvonimir Troskot.

Izvijestio je da su ‘mostovci’ prikupili potpise oporbe za raspravu o tom prijedlogu.

O učincima mjera u borbi protiv koronavirusa Sabor će raspravljati u četvrtak, a radni tjedan zaključiti glasovanjem o raspravljenim zakonima, među kojima je i izmijenjeni zakon o obnovi nakon potresa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!