Sabor ovaj tjedan odlučuje o novom ministru obrane

Vijesti 14. stu 202316:05 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor ovaj tjedan odlučivati će o kandidatu za novog ministra obrane Ivanu Anušiću, nakon što je bivši ministar Mario Banožić razriješen dužnosti zbog sudjelovanja u prometnoj nesreći.

Kandidat za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade Anušić prije potvrde u Saboru, biti će u srijedu saslušan na nadležnom Odboru za obranu. Praksa je da ministra koji se u Vladu imenuje naknadno, Odboru predstavi sam premijer, a zastupnici mu pritom mogu postavljati pitanja i on je na njih dužan odgovoriti.

Na sjednici Sabora u četvrtak potom će se glasati o povjerenju novom ministru bez rasprave, a da bi bio potvrđen, mora dobiti glasove 76 zastupnika. Odmah nakon izglasavanja novi ministar trebao bi položiti prisegu.

U Sabor u srijedu tema će biti i ministrica poljoprivrede Marija Vučković o čijem će se opozivu na prijedlog 39 oporbenih zastupnika raspravljati na plenarnoj sjednici.

Pitanje povjerenja ministrici Vučković inicirao je Klub Hrvatskih suverenista tvrdeći da se neadekvatnim mjerama protiv afričke svinjske kuge uništava tradicionalno svinjogojstvo u Hrvatskoj a Slavonija baca na koljena.

Smatraju da se od početka pojave te bolesti u Hrvatskoj napravilo niz propusta, te neadekvatno i nestručno postupalo u borbi protiv bolesti.

Afrička svinjska kuga kod domaćih svinja u svega dva i pol mjeseca proširila se s dva slučaja na više od 1000 dvorišta i 22 općine s tendencijom daljnjeg nekontroliranog širenja, navodi se uz ostalo u prijedlogu za opoziv Vučković.

Oporbeni prijedlog vlada je odbila, ocjenjujući da se zasniva na manipulacijama i dezinformacijama.

To je još jedna promašena inicijativa dijela oporbe, naravno u potpunosti odbijamo sve navode u tom prijedlog koji je, moram priznati, jedan od lošijih, slabijih, gorih, koje smo vidjeli, potpuno inspiriran, manipulacijama i dezinformacijama, kazao je premijer Andrej Plenković. Podsjetio je da protiv afričke svinjske kuge ne postoji ni cjepivo ni lijek, pa jedno preostaju mjere da se bolest suzbije.

Prije te rasprave na dnevnom je redu u srijedu prijedlog novog zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu države, kojeg premijer ocjenjuje zaglavnim kamenom politike fiskalne i funkcionalne decentralizacije.

Strateško, učinkovito i tržišno usmjereno raspolaganje državnom imovinom je cilj novog zakona, s naglaskom na politiku decentralizacije, ističe Plenković.

Financijska decentralizacija podrazumijeva da će se sredstvima uprihođenima od raspolaganja državnom imovinom raspolagati tako da će 60 posto pripasti državi, 20 posto nadležnoj županiji, a 20 posto jedinici lokalne samouprave. Zakon bi trebao stupiti na snagu početkom iduće godine, kaže resorni ministar Branko Bačić.

U nastavku tjedna Sabor će raspraviti još nekoliko zakonskih prijedloga, među kojima i prijedlogu Zakona o hrvatskom jeziku u prvom čitanju kojim se uređuje službena i javna uporaba hrvatskoga standardnog jezika te osigurava sustavna i stručna skrb o hrvatskom jeziku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!