Sabor po drugi put kreće u obnovu zgrade

Vijesti 24. lis 202212:46 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor po drugi put kreće u obnovu svoje zgrade, koja je stradala u zagrebačkom i petrinjskom potresu, i očekuje da će uspjeti povući europska sredstva za tu namjenu.

„U tijeku je postupak javne nabave izrade projektno-tehničke dokumentacije za cjelovitu obnovu zgrade Sabora“, kratko su iz Sabora odgovorili na Hinin upit u kojoj je fazi obnova, nakon što se u travnju iz tog posla povukao tursko-nizozemsko-kineski konzorcij Datic&Saridaglar.

Uskoro otvaranje ponuda

Spomenuti postupak završava uskoro, početkom studenoga, nakon toga uobičajeno slijedi otvaranje pristiglih ponuda, njihova analiza i odabir najpovoljnije te sklapanje ugovora s odabranim ponuditeljem.

Konzorcij Datic&Saridaglar na prvom je natječaju dobio posao izrade projektno-tehničke dokumentacije i konstrukcijske obnove saborske zgrade, no povukao se uz objašnjenje da se u projekt obnove ne može upustiti zbog “više sile” izazvane ratom u Ukrajini, inflacijom i rastom cijena građevinskog materijala i energije.

Na tu vijest, koja je mnoge ražalostila, iz Sabora su početkom travnja poručili da neće odustati, ne otkrivajući pritom koji su im slijedeći koraci.

Poslali su umirujuću poruku o povlačenja 87, 6 milijuna kuna, koliko je Saboru bespovratno odobreno iz Fonda solidarnosti EU, navodeći da je rok za povlačenje tih sredstava produljen do 30. lipnja 2023.

Sličan odgovor Hini su iz Sabora poslali i ovih dana. „Ako projektno-tehnička dokumentacija bude spremna u planiranim rokovima, Sabor očekuje da će iz Fonda solidarnosti EU povući sredstva za projekt i konstrukcijsku obnovu te idejni projekt cjelovite obnove“.

Potres ostavio vidljive tragove na glavnoj zgradi

Zagrebački, ali i petrinjski potres ostavili su vidljive tragove na glavnoj saborskoj zgradi.

U prvom potresu, koji se dogodio 22. ožujka 2020., u zgradi na Markovu trgu 6 i 7 urušio se dio krova, bili su oštećeni dimnjaci, tavan, treći i četvrti kat, u zgradi su popucali zidovi i stubišta, a oštećen je i njezin dvorišni dio.

Nakon toga zbog vlastite sigurnosti zastupnici su mjesec dana zasjedali u zgradi Ine u Šubićevoj ulici.

Glavna saborska zgrada desetljećima nije ozbiljnije obnavljana, manji dio temeljito je obnovljen prije četvrt stoljeća, kada su uređeni sabornica, saloni na prvom i drugom katu, dvorane za sastanke u prizemlju, biblioteka, restoran i kafić.

Prije četiri godine uređeno je i desetak ureda za službenike na trećem katu, a svi ostali prostori čekaju neku buduću obnovu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!