Sabor podržao zakon: Jača se nadzor nad proizvodima koji se stavljaju na tržište

Vijesti 11. stu 202111:40
trgovina, kupnja, dućan, kopovina, trgovačka kolica,
Unsplash / ilustracija

Prijedlogom Zakona o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju sukladnosti, kojeg su zastupnici u četvrtak podržali, jača se nadzor nad proizvodima koji se stavljaju na tržište.

Razlozi za donošenje su česte izmjene tog zakona te nove EU uredbe, kao i nomotehnička dorada, kazao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mile Horvat predstavljajući zakon u Saboru.

Zakonom se propisuju tehnički zahtjevi za proizvode, potrebna dokumentacija i način označavanja proizvoda. Osim toga, omogućit će se brzo stavljanje izvan upotrebe rizičnih proizvoda.

U 2021. na području Hrvatske 173 rizična proizvoda

Državni inspektorat u 2021. pronašao je na području Hrvatske 173 rizična proizvoda i to iz kategorije motornih vozila, električnih uređaja, dječje i sportske opreme, naveo je Horvat.

Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) kazala je da bi se zakon, osim na nove proizvode, trebao odnositi i na proizvode u uporabi, odnosno omogućiti inspekciji da zabrani uporabu proizvoda koji ne udovoljavaju tehničkim zahtjevima, primjerice starih dizala koja se ne održavaju.

Dio zastupnika upitao je zašto se zakon tek sada donosi ako je EU direktiva donesena prije dvije godine i već se primjenjuje od srpnja.

Zakon je rađen godinu dana jer ga je trebao usuglasiti u svi detaljima i s velikim brojem propisa, zato možda malo kasnimo i zato ga donosimo po hitnom postupku, odgovorio je Horvat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar