Sabor podupro prijedlog izmjena Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju

Vijesti 28. lis 202120:56 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL, Ilustracija

Saborski zastupnici su u četvrtak podržali prijedlog izmjena Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, Silvana Hrelje (HSU), kojim se podiže prihodovni cenzus pa će oko 120.000 osiguranika, većinom umirovljenika, dobiti besplatnu policu tog osiguranja.

Hrelja je istaknuo da se predlaže povećanje prihodovnog cenzusa, temeljem kojeg osigurane osobe ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskoga zdravstvenog osiguranja iz sredstava državnog proračuna, s 1.600,12 kuna na 2.000 kuna mjesečno, dok se za osiguranika samca predlaže povećanje prihodovnog cenzusa s 2.047,20 kuna na 2.500 kuna mjesečno.

To značajno povećanje prihodovnog cenzusa obuhvatit će oko 120 tisuća građana, većinom umirovljenika, koji će izmjenama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, ostvariti pravo na besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Napomenuo je da se cenzus usklađuje do 30. studenoga.

Mišel Jakšić (Klub SDP-a)  najavio je potporu zakonskom prijedlogu ocijenivši kako je to mali korak “vraćanja ponosa umirovljenicima” izrazivši nadu da to neće biti na štetu mlađih zdravstvenih osiguranika.

Jakšić (SDP): Isti prijedlog nije prošao dok Hrelja nije pristupio vladajućima

Podsjetio je da gotovo istovjetan prijedlog nije dobio potporu dok Hrelja nije pristupio vladajućoj koaliciji dodavši kako se time šalje poruka da prijedlog može proći smo ako ste član vladajuće većine.

Davorko Vidović (Klub Socijaldemokrata) također je rekao kako je prijedlog dobio potporu samo zato što ga predlaže član vladajuće koalicije.

Marijana Puljak (Centar) ocijenila je da se radi o političkoj trgovini, a Goran Ivanović (HDZ) je rekao da to nije slučaj, jer Hrelja nije promijenio stajališta.

Majda Burić (Klub HDZ-a) najavila je potporu zakonskom prijedlogu istaknuvši kako se njime osigurava socijalna sigurnost i solidarnost te dodala da postoje razlozi za hitni postupak, jer se radi o posebno osjetljivoj skupini osiguranika. Podsjetila je da cenzus za stjecanje prava na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna godinama nije povećavan.

Ivan Šimić (HDZ) rekao je kako  je za za ovu godinu osigurano 16,8 milijuna kuna te po 120 milijuna kuna u proračunu za 2022. i 2023.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!