Sabor pohvalio rad Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja

Vijesti 19. ožu 202111:53 0 komentara
hrvatski sabor
Slavko Midzor/PIXSELL

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) dobila je u petak u Hrvatskom saboru pohvale za svoj rad u 2019., i od oporbe i od vladajućih, kao i potporu da se dodatno kadrovski ekipira.

Agencija je u 2019. riješila ukupno 772 predmeta, broj predmeta stalno raste, no veliki je problem odljev kadrova, rekla je zamjenica predsjednika Vijeća AZTN-a Vesna Patrlj, navodeći kako je koncem 2019. u Agenciji bilo 52 radnika, a danas ih je dvoje manje.

Plaće su vrlo niske, a posao vrlo složen, treba puno vremena za edukciju zaposlenika, potvrdila je Patrlj SDP-ovoj Anrdei Marić koju je zanimalo kako motivirati visokoobrazovane ljude za rad u Agenciji kad je prosječna neto plaća ispod 10 tisuća kuna.

Otkrivena dva kartela

Agencija je u 2019., navela je Patrlj, izrekla kazni u iznosu većem od četiri milijuna kuna, utvrdila postojanje dva kartela, dakle zabranjena sporazuma između konkurenata kojima su dogovarali cijene svojih usluga na razini višoj od tržišne, čime su nanijeli štetu potrošačima.

O kojim se kartelima radi, nije navela, no na upit Grozdane Perić (HDZ) navela je da je jedan kartel AZTN otkrila jer je imala informaciju korisnika, a u drugom slučaju poduzetnici su se u medijima hvalili o postignutom dogovoru.

Važno je promicati kulturu tržišnog natjecanja, poduzetnici ponekad uopće ne razumiju zašto vodimo proces protiv njih, rekla je Patrlj.

Marijan Petir (NZ) ustrajava da se kao nepoštenu trgovačku praksu, koju AZTN također nadzire, uvede da prodajna cijena proizvoda ne može biti manja od proizvodne te da se kazne predatorske i dampinške cijene.

„To je lijepa zamisao, ali teško provediva, za neke proizvode ‘da’, ali ne za sve“, odgovorila je Patrlj, tumačeći kako je propisivanje prodajnih cijena, pod kojima će trgovac prodavati proizvod dosta suspektno s aspekta zaštite tržišnog natjecanja.

Agencija nije dobila nikakvu inicijativu od N1

Miro Bulj (Most) opet je upozorio da hrvatski građani imaju najlošije, a plaćaju najskuplje telekomunikacijske usluge u EU.

U Hrvatskoj, na žalost, imamo samo dva jaka igrača, A1 i HT, kompleksni su problemi zašto je tako, razvoj takvih poduzetnika iziskuje sredstva, kazala je Patrlj.

„Pokušali smo u Hrvatskoj da Optima postane treći igrač, nadamo se da će se to uskoro dogoditi, da će se Optima izdvojiti iz HT-a i postati treći sudionik na tržištu“, rekla je zamjenica predsjednika Vijeća AZTN-a.

Dalija Orešković (Centar) upozorila je na slučaj N1 televizije, odnosno situaciju „u kojoj će teleoperateri, za sada A1, a vrlo vjerojatno i Telekom“ ukinuti emitiranje programa N1 na temelju odredbe koja onemogućava vertikalnu koncentraciju.

Oko situacije koju spominjete sa N1 i A1, još nismo dobili nikakvu inicijativu od N1. Dakle, N1 se može obratiti Agenciji ako smatra da je to potrebno, odgovorila je Vesna Patrlj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!