Sabor prihvatio Dobronićeva izvješća o stanju sudbene vlasti

Vijesti 17. ožu 202313:30 0 komentara
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor u petak je prihvatio izvješća predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o stanju sudbene vlasti u 2020. i 2021.

Potplaćenost sudaca, loši uvjeti rada i loše stanje sudskih zgrada, problemi su na koje je Dobronić upozorio Sabor.

Naveo je i da se broj predmeta na sudovima smanjuje iako nedovoljno, te upozorio na potplaćenost sudaca i loše uvjete rada. Plaće sudaca nisu adekvatne, pogotovo zato što ne postoji razumijevanje da nije riječ o visini plaća, nego o neovisnosti sudaca i njihovu ugledu, upozorio je Dobronić.

Naglasio je da se broj sudaca svake godine smanjuje te istaknuo potrebu usklađivanja sudačkih plaća s inflacijom te pitanje uređenja mirovina. Za opće uvjete rada na sudovima rekao je da su strahovito loši – zgrade su nereprezentativne i minimalno funkcionalne.

Sabor je prihvatio još nekoliko izvješća, među njima i ono o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda te Probacijske službe u 2021.

Prihvatio je i Izvješće o stanju okoliša od 2017. do 2020.

Sva izvješća, Sabor je prihvatio bez oporbe koja je ranije napustila sabornicu nezadovoljna jer nije prihvaćen prijedlog Anke Mrak Taritaš (Glas) da se roditeljima odgojiteljima djece s teškoćama u razvoju omogući da naknadu primaju šest mjeseci nakon smrti djeteta, kako ne bi odmah morali na burzu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!