Sabor u petak glasa o godišnjem izvješću Vlade i rebalansu proračuna

Vijesti 26. lis 202320:31 0 komentara
N1

Hrvatski sabor u petak će glasati o rebalansu državnog proračuna za 2023. te o godišnjem izvješću Vlade koje je premijer Andrej Plenković ovaj tjedan podnio Saboru.

Plenković je u izvješću istaknuo da je Vladin cilj da do 2028. prosječna minimalna neto plaća premaši 800 eura, a prosječna neto plaća 1.600 eura. Poručio je i da su demografska revitalizacija, digitalna transformacija, dekarbonizacija i obrazovanje četiri važna prioriteta koja će u narednom razdoblju biti u središtu javnih politika Vlade.

Naveo je i da je Vlada među svoje zadaće ‘upisala’ i prelazak svih škola na rad u jednoj smjeni, te još veći obuhvat djece vrtićima. Podsjetio je i da je Vlada u javno savjetovanje pustila Zakon o inkluzivnom dodatku te najavio da će taj dodatak biti veći od iznosa objedinjenih naknada koje sada ostvaruju osobe s invaliditetom.

Zastupnici će glasovati i o prijedlogu rebalansa proračuna kojim Vlada predlaže prihode države od 27,7 milijardi eura, što je za 1,1 milijardu više u odnosu na izvorni proračun, a da se rashodi povećaju za 1,2 milijarde eura, odnosno na 29,3 milijarde eura.

Prije toga zastupnici će glasati o gotovo 190 amandmana koje su na predloženi drugi rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna podnijeli oporbeni klubovi i zastupnici, a koje je Vlada odbila.

Glavninu amandmana, gotovo 150, podnijeli su ‘mostovci’, Klub Mosta i Marija Selak Raspudić po 40, Marin Miletić 34, a Miro Bulj 32. Isti broj amandmana kao Bulj podnijela je Boška Ban Vlahek (SDP). Klub DP-a i Martina Vlašić Iljkić (SDP) podnijeli su po četiri, a Marijan Pavliček (HS), Socijaldemokrat Domagoj Hajduković i Marijana Puljak (Centar) po jedan. Vladajući nisu podnijeli ni jedan amandman.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!