Sabor u utorak o rastu nacionalne naknade za starije

Vijesti 04. pro 202311:33 0 komentara
Patrik MACEK/PIXSELL

Vladin prijedlog da se od 1. siječnja iduće godine iznos nacionalne naknade za starije osobe sa sadašnjih 120 podigne na 150 eura te da se olakšaju kriteriji za njezino dobivanje, tema je o kojoj će u utorak raspravljati Hrvatski sabor.

Predviđeno je to izmjenama Zakona o nacionalnoj naknadi koje u Sabor dolaze na drugo čitanje i jedna su od ukupno 24 točke koje će zastupnici raspraviti ovaj tjedan.

Vlada se na te izmjene odlučila nezadovoljna brojem korisnika nacionalne naknade, lani ih je bilo 21.500, godinu prije 19.700, uvjerena je da će ublažavanjem uvjeta za ostvarivanje prava na naknadu i omogućavanjem njene isplate putem pošte, povećati broj korisnika.

Na drugo čitanje u utorak stižu i tri zakonska prijedloga kojima se uređuju otkup i naplata potraživanja i regulira rad agencija za naplatu, to su izmjene zakona o potrošačkom i stambenom potrošačkom kreditiranju te o načinu i uvjetima servisiranja i kupoprodaje potraživanja.

Njima se, uz ostalo, uređuju pravila komuniciranja agencija tj. utjerivača dugova s dužnicima, utjerivači dugova ih ne smiju zvati kad god im padne na pamet, smiju to činiti isključivo radnim danom od 8 do 20 sati, ne smiju dužnika uznemiravati na radnom mjestu, zvati mu poslodavca, susjede, dolaziti kući bez izričitog pisanog pristanka.

U srijedu će Sabor reći svoje mišljenje o konačnom tekstu Zakona o turizmu, a u četvrtak o prijedlozima zakona o državnim službenicima i o plaćama u državnoj službi i javnim službama.

Slijedom ovog posljednjeg, objasnio je resorni ministar Ivan Malenica, zaposlenici s najnižim plaćama u idućoj bi godini mogli dobiti osjetno povećanje, prve plaće po novom zakonu trebale bi biti one za ožujak, isplaćene u travnju 2024.

Najslabije plaćenim namještenicima osjetno veće plaće

Najniži koeficijent, sa sadašnjih 0,631 porast će na 1,06 čime bi namještenici četvrte vrste, najslabije plaćeni, trebali dobiti osjetno veće plaće.

Taj bi zakon trebao zamijeniti više od 300 propisa kojima je uređeno pravo na plaću, te promijeniti sadašnji sustav s 2500 kategorija radnih mjesta i više od 560 dodataka.

Njime se uvodi jedinstvena platna lista s 16 platnih razreda i s rasponom koeficijenata od 1 do 8, s time da se najniži koeficijenti povećavaju za gotovo 60 posto.

Novina je i uvođenje dodatka na plaću za učinkovitost rada koji će moći iznositi i do 30 posto, a bit će moguće i ostvarivanje godišnjeg bonusa za one s najboljim rezultatima.

Sabor će ovaj tjedan raspraviti i jedan oporbeni prijedlog, onaj zastupnice Karoline Vidović Krišto (OiP) da osnuje istražno povjerenstvo koje bi utvrdilo razloge i krivce nekontroliranog rasta cijena hrane i higijenskih potrepština. Prijedlog svoje kolegice, potpisima je podržalo 16 oporbenih zastupnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!