Sabor usvojio izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju

Vijesti 13. svi 202214:47
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova prihvatio izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju kojim se cilj omogućiti svakom djetetu pravo na upis u dječji vrtić, povećati obuhvat djece u predškolskom odgoju te poboljšanje kvalitete odgojno-obrazovnog rada.

Za zakon je glasovalo 76 zastupnika, 44 ih je bilo protiv te niti jedan suzdržan. Izmjenama se propisuju kriteriji za ostvarivanje prednosti pri upisu u dječji vrtić kojima je osnivač lokalna jedinica ili država.

Prednost pri upisu imat će djeca koja do 1. travnja tekuće godine navrše četiri godine života, a nakon toga djeca roditelja invalida Domovinskog rata, djeca iz obitelji s troje ili više djece, djeca oba zaposlena roditelja, djeca s teškoćama u razvoju, djeca samohranih roditelja.

Potom djeca jednoroditeljskih obitelji, djeca osoba s invaliditetom, djeca u udomiteljskim obiteljima, djeca roditelja koji primaju doplatak za djecu ili roditelja primatelja zajamčene minimalne naknade.

vezane vijesti

Zakonskim izmjenama također se daje mogućnost zapošljavanja učitelja na mjesta odgojitelja u dječjim vrtićima te zbog lakšeg postupka osigurava mogućnost elektroničkog upisa djece u dječji vrtić.

Sabor je izmijenio i Zakon o poljoprivrednom zemljištu pri čemu je prihvatio amandmane svog Odbora za poljoprivredu. Među njima je i amandman, kojim je s ciljem poticanja domaće proizvodnje u sektoru tovnog stočarstva osigurana prednost pri korištenju državne zemlje korisnicima čijih je barem 30 posto stoke iz domaćeg uzgoja. Prihvaćen je i amandman kojim se dodatna prednost daje nositeljima OPG-a ili vlasnicima poljoprivrednih obrta s područja općine, odnosno grada, koja raspisuje natječaj u odnosu na susjedne općine.

Upozorivši kako se radi o jednom od najvažnijih zakona za budućnost hrvatskog sela, Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) kazala je da je na selu život postao nemoguć jer je više od 600.000 ljudi napustilo ruralni prostor. Drži kako su tome kumovale dosadašnje politike. Upozorila je da je od 450 jedinica lokalne i regionalne samouprave samo njih 90-tak napravilo prijedloge raspolaganjem poljoprivrednim zemljištem i dostavilo ih ministarstvu na odobrenje.

Sabor je prihvatio i izmjene Zakona o javnom bilježništvu koje se donose radi potrebe uvođenja javnobilježničkih isprava u elektroničkom obliku i osigurava ravnomjerna dostupnost javnobilježničke službe. Donio je i zakone o Hrvatskoj zakladi za znanost te izmjene i dopune Zakona o zaštiti zraka.

Nekoliko zakonskih prijedloga poslano je u drugo saborsko čitanje te je prihvaćeno nekoliko izvješća među kojima je izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za 2019. i 2020.

Potvrđeno je i stavljanje u mirovanje zastupničkih mandata bivših ministara Josipa Aladrovića i Tomislava Ćorića. HDZ-ov saborski zastupnik Miro Totgergeli glasovao je putem videolinka jer je obolio od korona virusa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar