Saborska oporba pohvalila HDZ-ovog ministra zbog hrabrosti

Vijesti 23. ožu 202310:46
Saborska TV

Saborska oporba pohvalila je u četvrtak "hrabrost" ministra Ivana Malenice da predloži novi zakon o izvanparničnom postupku, budući da se još primjenjuje onaj iz 1934. godine, no drži da treba razmisliti treba li "baš sve" sa sudova prebacivati javnim bilježnicima.

Nisam protiv da se razvodi braka obave pred javnim bilježnicima, no je li nužno prebaciti im i niz drugih stvari koje s mogu rješavati ugovorom ili u sudskom postupku, rekao je Peđa Grbin (SDP) u saborskoj raspravi o novom zakonu.

Prema njegovu prijedlogu, bilježnici će dobiti mogućnost postupanja u određenim, nespornim izvanparničnim postupcima, među kojima su i sporazumni razvod braka, postupanje kod proglašenja nestale osobe umrlom i dokazivanju smrti te pri uređenju međa.

Oporba je oprezna spram takvih mogućnosti, a Sandri Benčić (ZLB) sporno je što se dijelovi sudskih postupaka prebacuju javnim bilježnicima koje izravno bira ministar pravosuđa.

Hoćete li reći da bi htjeli da se netko od vaših nestalih proglasi umrlim od osobe koju je izravno imenovao HDZ, upitala je?

I Dalija Orešković (Centar) primjećuje kako je u predloženom zakonu prisutna tendencija outsorcinga pravosudnih poslova na javne bilježnike. Zakon očito nije pisala struka, iz njega nije vidljivo da će se unijeti  jasnija pravila izvanparničnog postupka, nego će nastati  još veća konfuzija i pravna nesigurnost, ocijenila je.

Hrebak: Pravosuđe nam je zagušeno, sudaca premalo

Njeno mišljenje ne dijeli Dario Hrebak (HSLS) koji ističe da imamo zagušeno pravosuđe i premalo sudaca.

Zašto se manje bitne stvari ne bi ponudile i izvanpravnim tijelima, zapitao se, ističući i važnost digitalizacije u ovom području.

Da je novi zakon nužan ističe i Marija Jelkovac (HDZ), koja podsjeća da se sada primjenjuju pravila iz zakona koji je donijet u Kraljevini Jugoslaviji. Zbog pravne sigurnosti potreban je novi, suvremeniji zakon, dobro je da se sudovi rasterećuju, kazala je i naglasila da se bilježnicima neće davati dio postupka koji bi trebao biti na sudu, nego samo nesporni dio.

Vesna Vučemilović (HS) ističe da je važno napraviti solidan pravni okvir za novi zakon, da se postojeći koristio i kad su se ovjeravala rješenja kod posvojenja iz država koje nisu potpisnice Haaške konvencije.

Vidimo koliko je tu bilo pravnih propusta, činjenica je da se sucima ostavilo na slobodu primjenjivati pravna pravila kako su oni misli, rekla je zastupnica.

Damir Bajs (Fokus) poziva da se ne ponovi situacija sa ovrhama koje su prebačene javnim bilježnicima, došlo je do zagušenja i većih troškova za građane. Drži i da bi uređenja međa  trebalo detaljnije normirati kako bi se izbjegle sumnje u postupanje bilježnika.

Davor Bernardić (Socijaldemokrati) poziva da se u novom zakonu propiše hitnost za izvanparnične postupke u kojima se rješavaju situacije kad se u stambenoj zgradi, oštećenoj potresom, većina suvlasnika ne može dogovoriti o obnovi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.