Odbor za medije opet podržao Šveba kao kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a

Vijesti 13. lis 202107:56 > 10:45 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je ponovno održao sjednicu na kojoj je opet većinom glasova predloženo imenovanje Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, i to nakon što je oporba, koja je napustila sjednicu u utorak, prigovorila na povredu Poslovnika.

”HDZ predlaže kandidata Roberta Šveba koji ima 20 godina radnog iskustva u sustavima, koji zna što je organizacija multimedijskog karaktera i što je potrebno da se pruži kvalitetna javna usluga”, kazao je Mario Kapulica (HDZ). Dodao je i da je Šveb “svjestan da HRT mora dati snažniji poticaj kreativnoj industriji” te da je u svom programu najavio da će u upravljanje ljudskim potencijalima uvesti moderna načela koja će privući stručnjake i medijski prepoznatljive osobe.

Za Roberta Šveba glasovalo je sedam članova odbora, kao i na sjednici koja je bila održana u utorak, a protiv ih je bilo dva.

S druge strane, Vilim Matula (Možemo) predložio je Darija Špelića kao kandidata za glavnog ravnatelja HRT iza kojeg stoji zeleno-lijeva koalicija, no za njegovo imenovanje nije bilo glasova.

Na Odboru nije prošao ni predloženi zaključak Zlatka Hasanbegovića (Blok) da saborski Odbor, temeljem utvrđenih protuzakonitosti, pozove Nadzorni odbor HRT-a da poništi natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a i raspiše novi.

Oporba: To je farsa, igrokaz, groteska…

Tijekom rasprave Hasanbegović je ocijenio i kako je cijeli dosadašnji postupak u izboru glavnog ravnatelja imao obilježja ”travestije i groteske”, navodeći kako se od početka znalo da je Robert Šveb ”spitzenkandidat” ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek te da je njegovo imenovanje predloženo “bez obzira na ozbiljne sumnje u njegov potencijalni sukob interesa i povezanost s tvrtkama koje posluju s HRT-om”.

Matko Kuzmanić (SDP) ocijenio je dosadašnji postupak izbora čelnog čovjeka HRT-a ”igrokazom i farsom”, također ustvrdivši kako je” još odavno znao da će vladajuća većina predložiti i izabrati Šveba, bez obzira na upozorenja na njegov potencijalni sukob interesa”.

Zvane Brumnić (nezavisni) kazao je da kandidatura Roberta Šveba ”nije ni trebala proći Nadzorni odbor HRT-a” te je ocijenio kako se ne zna što će HRT i javnost dobiti njegovim izborom, ”osim što je vladajuća većina izabrala čovjeka kojeg želi”.

Ponovljena sjednica Odbora za medije uslijedila je nakon što je oporba, koja je napustila sjednicu u utorak, zatražila od predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednice odbora Natalije Martinčević sazivanje nove sjednice na kojoj bi se o kandidatu za glavnog ravnatelja HRT-a odlučivalo poštujući saborski Poslovnik, prema kojemu radna tijela Sabora odluke donose većinom glasova, ako je na sjednici prisutna većina članova odbora.

Odbor je u utorak, bez nazočnosti šest oporbenih zastupnika, sa sedam glasova za prihvatio prijedlog HDZ-a i Saboru predložio imenovanje Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a. No, na sjednici nisu bili Dario Hrebak (HSLS) i Andro Krstulović Opara (HDZ) koji su deponirali glasove.

Martinčević je u izjavi Hini kazala da je dosadašnja praksa bila da se glasovi članova odbora mogu deponirati, što se smatralo kao da postoji kvorum. “No, istina je da to Poslovnik ne predviđa. Da ne bismo rušili odluku isključivo zbog procedure, odlučili smo ponoviti sjednicu”, rekla je Martinčević.

Novu sjednicu zatražilo je svih šest oporbenih članova odbora – Nino Raspudić, Željko Pavić, Zvane Brumnić, Zlatko Hasanbegović, Vilim Matula i Matko Kuzmanić.

Glavnog ravnatelja HRT-a na mandat od pet godina imenuje Sabor na plenarnoj sjednici većinom glasova svih zastupnika. Ako Sabor ne imenuje glavnog ravnatelja HRT-a do 21. listopada, odnosno u roku 45 dana od kada je istekao rok za podnošenje prijava kandidata, javni natječaj koji je bio objavljen krajem srpnja će se poništiti.

Prema najavi predsjednice Odbora za medije, o imenovanju Šveba u Saboru će se odlučivati u petak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare