Saborski zastupnici u petak glasuju o povjerenju Berošu

Vijesti 07. srp 202221:43 0 komentara
N1

Sabor će u petak sjednicu početi glasovanjem o raspravljenim prijedlozima zakona te o prijedlogu 32 oporbena zastupnika da se ministru zdravstva Viliju Berošu izglasa nepovjerenje.

Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu iz Hrvatskog sabora da ministar zdravstva Vili Beroš, čiji opoziv oporba traži treći put, ima njegovu puno potporu.

“Ostajemo pri očitovanju Vlade, otklonili smo i odbili sve prijedloge oporbe po svim točkama, uz snažnu potporu ministru Berošu“, rekao je premijer u raspravi o opozivu kojeg je zatražilo 32 oporbenih zastupnika, odnosno stranke lijevo-liberalno-lijevog spektra, predvođene Klubom Zeleno-lijevog bloka.

VEZANE VIJESTI

Vlada je ranije odbacila sve oporbene primjedbe na Berošev rad ocijenivši ih neutemeljenima i neosnovanima te, uz ostalo, istaknula da je “hrvatski zdravstveni sustav otporan i učinkovit”. Među Beroševim zaslugama navela je borbu s pandemijom, reformske mjere, kao i rezultate mjerljive sa svjetskim primjerima.

Nakon glasovanja zastupnici će tjedan zaključiti raspravom o dva zakonska prijedloga iz sektora obrazovanja – o Agenciji za odgoj i obrazovanje  te o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Agenciji za odgoj i obrazovanje dopunjuju poslovi iz nadležnosti Agencije, uređuje se unutarnje ustrojstvo kao i način imenovanja ravnatelja.

Donošenjem tog zakona omogućilo bi se Agenciji za odgoj i obrazovanje da sačini svoj unutarnji ustroj i prilagođava ga na najbolji način radi izvršavanja poslova iz svoje nadležnosti. Osim toga, uskladit će se sastav Upravnog vijeća Agencije sa Zakonom o radu, u pogledu predstavnika radnika te način izbora predsjednika i članova Upravnog vijeća Agencije koji se biraju temeljem javnog poziva, koji objavljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Također, uvjeti za izbor ravnatelja Agencije uskladit će se s odredbama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

Prijedlogom zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti uređuju temeljna načela obavljanja djelatnosti visokog obrazovanja, znanstvene i umjetničke djelatnosti. Jednako tako, utvrđuje se osnivanje i djelovanje ustanova u sustavu visokog obrazovanja, znanstvene i umjetničke djelatnosti, te stručnog rada.

Također, među inim, utvrđuje se postupak zapošljavanja na radna mjesta i napredovanje nastavnika, znanstvenika i suradnika zaposlenih u tim ustanovama te njihova prava i obveze.

Osnovni cilj donošenja novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti osuvremenjivanje je sustava visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti, jačanje njegovih institucijskih kapaciteta te usklađivanje njegovih obilježja s usvojenim načelima i zadacima Europskog prostora visokog obrazovanja (EHEA), Europskog prostora obrazovanja (EEA) i Europskog istraživačkog prostora (ERA).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!