Sačić: Dodijeliti ratna odličja radi davanja moralne satisfakcije herojima

Vijesti 12. ožu 202112:14
Željko Sačić
N1

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić predložio je u petak da se pokrene procedura dodjele ratnih odličja sudionicima značajnih pobjedonosnih operacija Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane i Specijalne policije MUP-a.

Sačić je to predložio saborskom Odboru za ratne veterane od kojega očekuje da od ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja zatraži da se na popis oslobodilačkih vojno-redarstvenih operacija uvrste još neke za koje se dodjeljuju odličja i medalje.

Riječ je o akcijama oslobađanja okupiranih dijelova Zapadne Slavonije (VRA OTKOS 10), oslobađanja drniškog kraja, odnosno šibenskog zaleđa (VRA Miljevački plato), oslobađanja i zaposjedanja zapadnih i središnjih vrhova Velebita te sjeveroistočnog podnožja Velebita (VRA POSKOK 1).

Sačić je s konferencije za novinare predložio da se na popis uvrste i akcije deblokade Dubrovnika (VRA TIGAR), oslobađanja Maslenice i Masleničkog ždrijela, Ravnih Kotara, oslobađanje brane Peruča (VRA Maslenica i Gusar).

Kao akcije za sudjelovanje u kojima treba uručiti odličja i medalje smatra i oslobađanja sjevernog, ličkog dijela i podnožja Velebita (VRA Medački džep) te sudbonosnu i prijelomnu vojno-oslobađajuću akciju na širem području planine Dinare (VRA ZIMA 94).

Ni 30 godina od početka rata nije izražena zahvalnost braniteljima

“Žao mi je što ni 30 godina od početka rata naše društvo još nije u potpunosti izrazilo simboličnu i stvarnu zahvalnost, dalo moralnu satisfakciju hrvatskim braniteljima i osloboditeljima koji su sudjelovali u iznimno značajnim i važnim, ponekad presudnim vojno oslobodilačkim akcijama i operacijama”, kazao je Sačić.

Upozorio je da su te akcije u današnje vrijeme već pomalo i zaboravljene u hrvatskoj javnosti te nedopustivo blijede u kolektivnom sjećanju hrvatskog naroda.

Stoga nacionalno odgovornim i pravednim drži hitno pokretanje predložene procedure radi izražavanja jasne i zaslužene nacionalne zahvalnosti, davanja moralne satisfakcije svim sudionicima ovih istaknutih vojno-redarstvenih pobjedničkih akcija i operacija iz Domovinskog rata

Na to nas, naglasio je Sačić, obvezuju ogromne žrtve hrabrih hrvatskih ratnika koje nikada ne smijemo zaboraviti, kojih se nikada ne smijemo odreći i kojima nikada ne smijemo okrenuti leđa.

“Na žrtvi i vojnoj sposobnosti tih hrabrih i nesebičnih ljudi, hrvatskih domoljuba moraju se graditi čvrste, neraskidive veze, nerazrušivi mostovi s budućim generacijama, nadolazećim hrvatskim naraštajima, dionicima i baštinicima hrvatskih ratnih pobjeda koje moraju biti i temelj našeg univerzalnog pobjedničkog duha i mentaliteta”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.