SAD od Hrvatske traži izručenje čovjeka koji je pomagao u bijegu sinu Putinova prijatelja

Svijet 06. pro 202310:26 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Američke vlasti zatražile su od Hrvatske da im izruči državljanina BiH Vladimira Jovančića koji je pomogao osobi bliskoj ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u bijegu iz Italije pred progonom zbog kršenja sankcija nametnutih nakon agresije na Ukrajinu, objavilo je Ministarstvo pravosuđa SAD.

Kako se navodi u priopćenju, Jovančić (52) je uhićen u Hrvatskoj u ponedjeljak, a tamo je dospio nakon što je ruskom državljaninu Artemu Ussu pomogao da pobjegne iz Italije. Uss je označen kao osoba koja je bila dio globalne sheme krijumčarenja osjetljive vojne tehnologije i nafte iz Venezuele, vrijedne milijune dolara, u korist sankcioniranih ruskih oligarha i tvrtki.

On je i sin Alexandera Ussa, sina guvernera ruske regije Krasnojarsk i bliskog Putinova suradnika, koji ima vlasničke udjele u nekoliko ruskih tvrtki, kao i visoku poziciju u podružnici Rosnefta, sankcioniranog ruskog naftnog konglomerata pod kontrolom države. Uss je imao i nekoliko značajnih posjeda u Italiji, uključujući luksuzni hotel na Sardiniji, vinograd i druge nekretnine.

Uss i njegov poslovni partner Juri Orekhov su, kako se navodi, orkestrirali transnacionalnu operaciju prijevare, krijumčarenja i pranja novca pod okriljem Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH (NDA GmbH), privatne tvrtke za trgovinu industrijskom opremom i robom sa sjedištem u Hamburgu, koju su posjedovali s po pedeset posto vlasništva. Koristeći tu tvrtku kao paravan nabavili su i kupili osjetljive vojne i tehnologije dvostruke namjene od američkih proizvođača, uključujući napredne poluvodiče i mikroprocesore koji se koriste u borbenim zrakoplovima, raketnim sustavima, pametnom streljivu, radarima, satelitima i drugim uređajima vojne namjene.

Ti su artikli isporučeni ruskim krajnjim korisnicima, uključujući sankcionirane tvrtke koje su servisirale ruski obrambeni sektor. Neke od elektroničkih komponenti dobivenih kriminalnom shemom pronađene su u ruskim platformama oružja zaplijenjenim na bojištu u Ukrajini. Uss i Orekhov koristili su NDA GmbH i kao paravan za krijumčarenje stotina milijuna barela nafte iz Venezuele ruskim i kineskim kupcima, uključujući rusku aluminijsku tvrtku pod kontrolom sankcioniranog oligarha i najveći svjetski konglomerat za preradu nafte, plina i petrokemije sa sjedištem u Pekingu.

Nakon što je otkriven kao sudionik te operacije, Artem Uss uhićen je u Italiji u listopadu 2022. Bio je u kućnom pritvoru do odluke o izručenju SAD u ožujku 2023., a tada je angažirao Jovančića i još neke članove organizirane srpske kriminalne skupine da mu pomognu u bijegu.

Jovančić mu je za naknadu od 50 tisuća eura pomogao odrezati nanogicu i potom ga je preko Slovenije i Hrvatske prokrijumčario do Srbije, odakle je Uss zrakoplovom pobjegao u Rusiju.

Nakon izručenja SAD-u Jovančić se suočava s mogućom osudom na kaznu od 20 godina zatvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!