Safe Journalists: Osuđujemo prijetnje novinaru Hedlu

Vijesti 11. stu 202118:29
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Mreža SafeJournalists koja okuplja više od 8200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu izrazila je u četvrtak podršku novinaru portala Telegram.hr Dragi Hedlu kojem je tijekom obavljanja radnog zadatka prijetio suprug uhićene bivše ministrice Gabrijele Žalac.

Pridružujemo se svom članu Hrvatskom novinarskom društvu u osudi prijetnji i tražimo od institucija da zaštite novinare, kao i da javno osude ovakve prijetnje novinarima, navode u priopćenju te dodaju da će o cijelom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

VEZANE VIJESTI

U priopćenju se podsjeća kako je u akciji Ureda europskog javnog tužitelja u RH policija jučer uhitila bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac zbog afere “Software” i sumnje na sudjelovanje u prevari u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU-a. Novinari su se nakon uhićenja okupili ispred njezine kuće u Vinkovcima , a dok je policija obavljala pretragu kuće i dva automobila ispred kuće suprug uhićene ,Mario Žalac pojavio se i počeo dovikivati novinarima: “Hvala vam svima!”, nakon čega se posebno obratio novinaru Dragi Hedlu: “Gospodine Hedl, kako ste? Znam sve o vama, Hedl! Zapalite svijeću za Sisvete”. Nakon tih riječi, krenuo je i fizički prema novinarima ali ga je policija u tome spriječila, podsjeća se u priopćenju.

Mreža Safe Journalists podsjeća kako ovo nije prvi puta da je Drago Hedl napadnut zbog svog posla te napominju kako i sam Hedl kaže da su mu takve prijetnje već postale ‘opće mjesto’.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana, zaključuje se u priopćenju Mreža SafeJournalists koje potpisuje Udruženje novinara Makedonije, Udruženje novinara Kosova, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije te Sindikat medija Crne Gore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare