Šalaj: Nisam uvjeren u matematičku računicu stranke Možemo!

Vijesti 27. lip 202313:06 5 komentara

Čelnici Možemo! izvijestili su u utorak kako je Vijeće stranke jednoglasno donijelo odluku o samostalnom izlasku na izbore 2024. godine jer je istraživanje pokazalo da nema veće sinergije u koaliciji te su najavili postizbornu koaliciju od centra na lijevo sa SDP-om kao glavnim partnerom.

Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu komentirao je “košaricu” Možemo! SDP-u.

Kaže da nije uvjeren u matematičku računicu stranke Možemo!

“Oni su svoju odluku bazirali na istraživanju kojeg su proveli, a koje je pokazalo da nema velike pozitivne sinergije, da ta koalicija ne donosi neki veliki broj postotaka, međutim kod koalicije imate jednu drugu stvar, je to da taj negativni aspekt, to je razlika između 23-25 posto, što je razina statističke greške, a zanemarili su nešto drugo: u našem izbornom modelu koalicije vam donose način na koji stječete mandate”, kaže Šalaj.

Dao je dva primjera.

“Kad gledate rezultate prošlih parlamenatarnih izbora 2020 godine dva primjera pokazuju što koalicija može donijeti. Prvi je u I. izbornoj jednici u kojoj smo imali rezultate gdje je lista HDZ-a bila najsnažnija lista i osvojila najviše mandata, njih šest, nakon toga su blizu bile liste SDP-a s tri mandata i Možemo! s tri mandata. Da su išli zajedno oni bi bili jači od HDZ-a, zajedno bi dobili sedam mandata, a HDZ bi dobio pet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare