Samo tri europske zemlje imaju opasniji cestovni promet od Hrvatske

Vijesti 29. kol 202220:08 0 komentara

Zakon o sigurnosti prometa na cestama najviše je promjena donio vozačima električnih romobila. Od stupanja na snagu njegovih izmjena prošlo je gotovo mjesec dana, policija zbraja ispisane kazne u iznosu od 300 kuna, zbog nenošenja kacige, ali još nema podataka o tome kako ide provedba.

Istovremeno, neki vozači i dalje ne poštuju propise. Jedan od građana kojeg smo sreli da se vozi bez kacige kazao nam je da mu je to glupo.

“Mislim da nema svrhe za tih stotinu metara što se vozim. Ne vozim brzo, nema smisla”, rekao je.

No, dio njih – bespogovorno se pridržava prometnih pravila.

“Uvijek! Nekad je malo vruće, ali uvijek nosim. Sve što je pravilo, treba poštivati. I sve što može učiniti da smo i drugi i ja sigurniji, to treba raditi”, govori nam drugi građanin.

VEZANA VIJEST

Električni romobili su već pet godina aktivni u cestovnom prometu, a da je njihova prisutnost poželjna, smatra prometni stručnjak Željko Marušić.

“Za smanjenje gužvi te povećanje sigurnosti u cestovnom prometu, električni skuteri stigli su kao dar s neba. Pritom niti jedan romobilist nije poginuo, a zabilježeno je tek nekoliko ozljeđivanja. Pobogu, pa zašto mijenjati i ograničavati nešto što je zaslugom razvoja tehnologije, naprednih baterijskih i elektromotornih sustava, došlo u naš prometni sustav te unijelo bitna poboljšanja protočnosti, ekologije i sigurnosti”, kaže Marušić.

Zato su, tvrdi Marušić, izmjene zakona tek kozmetičke i dovode do kontraefekta – dodatno narušavaju sigurnost prometa. Umjesto toga, predlaže drugačija rješenja.

“Dobro je poznato da većina naših vozača, koji često voze prebrzo i krše prometne propise, čim dođu u Sloveniju voze kulturnije i opreznije. Zašto? Svjesni su velike izglednosti da će za počinjene prometne prekršaje biti procesuirani i kažnjeni! Naše prometnice potrebno je premrežiti radarskim kamerama, koji bilježe najteže prekršaje, dakle, povećanje izvjesnosti kažnjavanja je ključ”, smatra Marušić.

Dotada Hrvatska ostaje jedna od europskih država s najnesigurnijim cestovnim prometom. Opasnije su tek Rumunjska, Bugarska i Latvija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!