Sandra Švaljek: Cijena plina bi bez Vladinih mjera porasla znatno više

Vijesti 21. velj 202211:29 > 14:45
N1

Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek u N1 Studiju uživo komentirala je mjere koje je vlada donijela kako bi obuzdala rast cijena, a koje bi na snagu trebale stupiti 1. travnja.

Ona smatra da je paket mjera koji je Vlada osmislila doživio prilično široku potporu na političkoj sceni.

“Što se tiče tog paketa, on je ciljan tako da ublaži porast cijena koji bi se dogodio da ga nema. Ono od čega smo svi strahovali, što će biti s cijenom energenata, ponajviše cijenom plina… Cijena plina bi bez paketa mjera porasla znatno više”, kaže Švaljek.

Dodaje i kako će rast cijena energenata utjecati na daljnji rast inflacije.

vezane vijesti

“Da nije bilo tog paketa cijene bi rasle i više i dosegnule sedam posto. Ovakav paket mjera je bitno ublažio rast cijena”, smatra Švaljek.

U slučaju da dođe do pada Vlade zbog posljenje u nizu afera koja je rezultirala uhićenjem ministra graditeljstva Darka Horvata, Švaljek kaže: “Veći utjecaj na cijene imaju kretanja izvan Hrvatske, prije svega geopolitička situacija. To je glavni uzrok neizvjesnosti. Mi živimo u neizvjesnim vremenima, neovisno o političkoj situaciji i stabilnosti Vlade.”

Na pitanje što će se dogoditi s ulaskom u eurozonu u slučaju pada Vlade, ona kaže kako to neće prrevišeutjecati na proces pridruživanja eurozoni.

“Ne vidim što bi se točno moglo dogoditi da uspori ili odgodi ulazak u eurozoni. Mi u HNB-u radimo ozbiljnim tempom”, kaže zamjenica guvernera HNB-a.

Govoreći o natječaju za kovanicu eura koja je povučena, Švaljek kaže kako je natječaj ponovno raspisan i još uvijek je otvoren, do 4. ožujka.

“Malo smo poslušali kritike koje su došle, ocjenjujemo da je ovaj natječaj dobro pripremljen i da će biti dovoljno interesa umjetnika raznih struka”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar