Sanitarna inspekcija provodi nadzor oko energetskog pića Prime

Vijesti 14. stu 202316:18 0 komentara
Raz McNulty / Alamy / Alamy / Profimedia

Sanitarna inspekcija provodi inspekcijske nadzore vezano uz energetska pića s nedozvoljenim sastojkom L-teanin, izvijestio je Državni inspektorat (DIRH), najavivši da će donijeti mjeru zabrane stavljanja na tržište i narediti povlačenje takvog proizvoda ako ga zateknu na tržištu.

“Sanitarna inspekcija provodi inspekcijske nadzore vezano uz energetska pića s nedozvoljenim sastojkom L-teanin čija je upotreba u bezalkoholnim pićima u suprotnosti s Uredbom Europskog parlamenta”, stoji u priopćenju DIRH-a u kojem ne navode ime proizvoda.

Ako sanitarna inspekcija zatekne takav proizvod na tržištu postupit će sukladno Zakonu o hrani te će donijeti mjeru zabrane stavljanja na tržište i narediti povlačene s tržišta.

Ministar zdravstva Vili Beroš zatražio je hitno ograničavanje konzumacije energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima te nikotinskih vrećica zbog čega će danas popodne održati sastanak s HZJZ-om i DIRH-om.

“Nakon što je Slovenija zabranila kofeinsku verziju energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima, i Hrvatska ide u tom smjeru, priopćilo je u utorak Ministarstva zdravstva.

Saznanjem o sastojcima i mogućim učincima tih proizvoda, ministar Beroš je, napominju tražio hitno ograničavanje njihove konzumacije za djecu.

Osim energetskog pića, to su i nikotinske vrećice koje sadrže nikotina u količini i do tri kutije cigareta.

HZJZ će danas objaviti upozorenje o štetnosti energetskih napitaka, a u 18 sati Beroš će u MIZ-u održati sastanak s Državnim inspektoratom kako bi se našlo zakonsko rješenje za ograničenje konzumacije štetnih energetskih napitaka i nikotinskih vrećica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!