Šaptačica poduzetnicima: Najveći problem – nema jednoznačnog odgovora na pitanja

Ekonomija 20. ožu 202312:25 0 komentara
N1

"Šaptačica poduzetnicima" Đurđica Mostarčić i šefica sekcije računovođa u HOK-u komentirala je u N1 Studiju uživo Vladine mjere pomoći gospodarstvu i građanima i porezno rasterećenje.

“Vlada nema prostora popustiti što se tiče mirovinskog. Imamo i zdravstveno za koje treba uplatiti dodatnih 16, 17 milijardi kuna”, objašnjava Mostarčić dodajući da smo prvi put u situaciji da minimalna neto plaća nije ista za cijelu zemlju. “To je loše, ovisi iz kojeg dijela Hrvatske dolazite”, govori i objašnjava da je to zbog stope prireza.

Jedan od prijedloga kako rasteretiti dohodatk, objašnjava Mostarčić, je da se olakšice vezane za djecu omoguće oboma roditelja. “Apsurd u obiteljima s više djece je vi niste u mogućnosti koristiti te odbitke, plaća vam nije toliko visoka da biste osjetili te olakšcei2

Ministar Primorac osjetljiv je na ovu temu, govori Mostarčić, jer smatra da se otišlo široko što se tiče neoporezivih naknada. … “Treba razmišljati i o radnicima, nije isto jeste li dobili veću neto plaću ili neto plaću plus neoporezivu naknadu jer to sve danas, sutra utječe na vašu mirovinu. Nadam se da će ministar imati sluha”, govori.

Mostarčić objašnjava i kako je cilj zadržati radnike u Hrvatskoj, ali da zbog poreznog opterećenja nekad jednostavno nije lako dati veću plaću kojom bi se radnika zadržalo u Hrvatskoj. Ponekad poduzetnici, kaže, moraju biti čarobnjaci.

Poskupljenja

Cijene se smiju mijenjati ako imate opravdan razlog, kaže Mostarčić.

“Dobro je da se utjecalo odozgo da se ne događaju nekontrolirana poskupljenja. Poduzetnici nisu uvijek u mogućnosti i nisu uvijek spremni mijenjati cijene. Vama se možda promijeni cijena od dobavljača početkom veljače, ali vi ne mijenjate odmah cijenu. Cijeli je niz faktora koji utječu na odluku kad će poduzetnik reći ‘sad više ne mogu, moram to prebaciti na kupca’. Nama je kupac kralj”, govori. Dodaje i kako se mora u obzir uzeti kolika je stopa inflacije, prosječne. “jako je bitno o kojoj djelatnosti govorimo, kad se ona aktivira…”, objašnjava na primjeri ugostiteljstva koje preko zime miruje, ali se sada priprema za sezonu.

Šaptačica poduzetnicima

Mostarčić upravlja YouTube kanalom na kojemu daje savjete poduzetnicima. Ona kaže kako u Hrvatskoj većina u poduzetništvo uđe bez puno znanja. “Puno je sitnica. Poduzetnik kad se probudi ujutro je obvezan po devet zakona kojih nije ni svjestan. To je strašno opterećenje. Biti poduzetnik je danas jako izazovno”, govori.

“Najveći problem je što ne postoji jednoznačan odgovor na pitanja poduzenika. Ali, svakako bih zaključila da je lijepo biti poduzetnik”, kaže Mostarčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!