Savjeti za sigurnu vožnju kroz snijeg: Pripazite i na crni led!

Vijesti 19. sij 202410:11 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Vožnja po snijegu zahtijeva mjere opreza u usporedbi s uobičajenim uvjetima na cesti. Donosimo vam savjete koji će vam pomoći u sigurnom putovanju.

Vozite polako i opremite svoj automobil zimskom opremom

Jedno od glavnih pravila vožnje po snijegu je smanjenje brzine. Snijeg i led olakšavaju proklizavanje ili gubitak kontrole. Održavajte spor i stabilan tempo, dajući si dovoljno vremena da reagirate na sve neočekivane situacije. Nagli pokreti, bilo da se radi o ubrzavanju, kočenju ili skretanju, mogu biti opasni, stoga vježbajte postupne i promišljene radnje, piše Automotive Blog.

Pripremite svoje vozilo za zimsku sezonu tako da ga opremite odgovarajućom zimskom opremom. Uložite u kvalitetne zimske gume jer bolje prianjaju na zaleđenim površinama. Redovito provjeravajte kočnice, akumulator i razinu antifriza. Neka vaš spremnik goriva bude barem dopola pun kako biste spriječili smrzavanje cijevi za gorivo i uvijek nosite opremu za hitne slučajeve koja uključuje osnovne potrepštine kao što su deka, svjetiljka, pribor za prvu pomoć.

Osigurajte vidljivost i održavajte sigurnu udaljenost

Prije nego krenete na cestu, očistite sav snijeg i led sa svog vozila. To uključuje ne samo vjetrobransko staklo, već i krov, prednja i stražnja svjetla. Smanjena vidljivost značajan je čimbenik rizika u zimskoj vožnji. Koristite tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla koja je posebno formulirana za niske temperature i zamijenite metlice brisača ako su istrošene.

Održavajte sigurnu udaljenost od vozila ispred vas. U snježnim uvjetima potrebno je više vremena za zaustavljanje, a dovoljan razmak između automobila smanjuje rizik od sudara.

Pripazite pri kočenju i budite informirani

Važno je znati kako vaše kočnice reagiraju u snježnim uvjetima. Vježbajte kočenje na praznom, snijegom prekrivenom parkiralištu kako biste znali kako vaš automobil reagira.

Budite informirani o trenutnim vremenskim uvjetima i zatvorenim cestama prije nego što krenete na svoje putovanje.

Pazite na crni led

Crni led, gotovo nevidljivi sloj leda na cesti, velika je zimska opasnost. Oprezno vozite mostovima i nadvožnjacima, jer se oni prvi smrzavaju. Ako naiđete na crni led, izbjegavajte nagle pokrete.

Čak i najoprezniji vozači mogu proklizati na zaleđenim cestama. Ako vam auto počne proklizavati, ostanite mirni i izbjegavajte pretjeranu reakciju. Upravljajte u smjeru u kojem želite ići i po potrebi lagano pritisnite kočnice ili gas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!