Savjetnik premijera otkrio kako je Vlada našla novce za povećanje plaća

Vijesti 05. lip 202312:33 1 komentar

Posebni savjetnik premijera za ekonomiju Zvonimir Savić u N1 Studiju uživo komentirao je rast BDP-a, najavljeno povećanje plaća za državne i javne službenike i druge aktualne, ekonomske teme.

Oko 219.000 državnih i javnih službenika u srpnju će dobiti plaću višu za 100, 80 ili 60 eura, ovisno o postojećem koeficijentu. Također, premijer Andrej Plenković nakon sastanka sa sindikatima otkrio je da će svi dobiti regres od 300 eura. Na godišnjoj razini za veće plaće izdvajat će se oko 430 milijuna eura, rekao je premijer.

Na pitanje odakle Vladi novac za povećanje plaća, objasnio je Zvonimir Savić.

“Da bi država mogla ovako konstruktivno razgovarati sa sindikatima, moraju postojati preduvjeti – gospodarski rast prvenstveno. Hrvatska je zadnje dvije godine među četiri najbrže rastuća gospodarstava u Europi. Trenutno je naš BDP 13 posto veći nego rekordne 2019., najveći je broj zaposlenih i te okolnosti pozitivno djeluju na proračun pa možemo pregovarati i doprinijeti povećanju plaća”, rekao je i dodao:

“Ovo nije samo rezultat posljednjih dogovora. Hrvatska je među državama koje su najbrže izašle iz krize uzrokovane koronavirusom i energetske neizvjesnosti. Hrvatska je prošle godine zabilježila najveći izvoz u cijeloj EU. Kod nedavnog rebalansa proračuna, prihodi od poreza porasli su gotovo milijardu eura više nego je bilo planirano. To je dokaz dobre poslovne godne i to se prelijeva na mogućnosti Vlade.”

Ističe da su dogovori vezani za osnovicu te da će plaće samo rasti:

“Zakon o plaćama je jedan od pokazatelja u sklopu Nacionalnog plana oporavka. Htjeli smo stabilni zakon kao temelj osnovice i onda nikome plaća neće biti niža, može biti samo viša. Ovo danas je ogroman korak naprijed.”

Savić nije zabrinut na eventualne krizne godine koje nas čekaju. “Naš rast je dvostruko veći nego se očekuje za područje eura. Hrvatska se nastavlja približavati stopama razvijenosti EU-a”, rekao je i dodao:

“Spremamo se za moguće buduće krize. Imamo na raspolaganju velike iznose iz EU fondova, te natječaje provodimo i kad gledamo očekivanja gospodarskog rasta idućih godina, najveći doprinosi su iz tih investicija.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare