SDP: Novi zakon o radu mora strogo ograničiti ugovore na određeno

Vijesti 20. lis 202212:25 0 komentara
N1

SDP je iznimno nezadovoljan Vladinim prijedlogom izmjena Zakona o radu (ZOR), koji u prvom čitanju ulazi u saborsku raspravu, jer smatra da propušta regulirati ili ispraviti niz nepravdi s kojima se radnici svakodnevno suočavaju već godinama, priopćeno je u četvrtak iz SDP-a.

Vladin prijedlog ima samo jedan jedini cilj, a to je usklađivanje ZOR-a s minimumom europske pravne stečevine, ističe SDP i dodaje kako su nezadovoljni jer se radi isključivo o kozmetičkim promjenama.

Najavljuju kako će SDP tijekom saborske rasprave iznijeti niz konkretnih prijedloga za poboljšanje radnog zakonodavstva, osnaživanje pozicije radnika, smanjenje rastuće društvene nejednakosti i povećanje plaća, kako bi osigurali dostojanstven život i poštenu plaću radnicima.

SDP se zalaže da se odredi minimum povećanja plaće za prekovremeni rad, noćni rad, smjenski rad, rad subotom, nedjeljom i blagdanom. Također i ograničavanje mogućnosti da kod jednog poslodavca jedna osoba može imati samo jedan probni rok, bez obzira na naziv radnog mjesta, opseg ili opis radnih zadataka.

Traže da se jasno razgraniči radno vrijeme od slobodnog i strogo ograniči primjena ugovora o radu na određeno vrijeme, kako bi bili samo iznimka, a ne zloupotrebljavano pravilo.

Rad od kuće treba urediti da ne bude na štetu radnika i da je poslodavac dužan podmiriti sve troškove radnika dok radi od kuće. Zakon mora štititi i prava platformskih radnika i izjednačiti ih u pravima s ostalim radnicima, osobito u pogledu bolovanja, godišnjih odmora te prava iz zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.

Rad nedjeljom treba riješiti kroz ZOR

Bolji rad = bolji život, poručuje SDP uz ocjenu da Vladin prijedlog izmjena ZOR-a ni na koji način ne približava Hrvatsku tim ciljevima.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin upozorava da je ponovno aktualizirano pitanje rada nedjeljom, a opet slušamo da će se to rješavati isključivo Zakonom o trgovini.

Da su vladajući doista htjeli pitanje rada nedjeljom sustavno riješiti, onda bi to učinili ZOR-om i predvidjeli povećanje plaće ne samo za rad nedjeljom, nego i prekovremeni rad, noćni i smjenski rad.

Nisu to učinili, a nužno je potrebno, kaže Grbin i upozorava  da u Hrvatskoj trenutno manje od 50 posto zaposlenih uživa prava i zaštitu iz kolektivnih ugovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!