SDP predlaže podjelu Hrvatske na šest izbornih jedinica

Vijesti 28. velj 202321:49 0 komentara
Izvor: Dmitry Kaminsky / Alamy / Alamy / Profimedia / ilustracija

Predlažemo podjelu Hrvatske na šest izbornih jedinica, a njihove granice trebaju pratiti granice županija, rečeno je na predstavljanju SDP-ova modela izbornog sustava u utorak u Rijeci.

Predsjednik Savjeta za politički sustav SDP Hrvatske Vojko Obersnel na SDP-ovoj javnoj tribini je istaknuo da bi se u tim izbornim jedinicama birao različit broj zastupnika, ovisno o broju stanovnika. Tako bi se najviše zastupnika, 29, biralo u izbornoj jedinici koja bi, po SDP-ovu prijedlogu, obuhvaćala cijelu Dalmaciju. Najmanje, njih 18, biralo bi se u IJ koja obuhvaća Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju.

Opredijelili smo se da temelj za broj zastupnika bude broj stanovnika, a ne birača, jer zastupnik predstavlja sve stanovnike, pa i maloljetne, a popis stanovništva je ujedno relevantniji od popisa birača, rekao je Obersnel.

U SDP-ovu prijedlogu izbornog sustava je uvođenje i drugog kandidata za preferencijalni izbor po listi, te smanjenje praga za preferencijalni izbor s 10 na pet posto.

DP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru Arsen Bauk rekao je da ova politička stranka smatra da izborni sustav mora zadovoljavati četiri temeljna načela da bi bio prihvatljiv. To su proporcionalni sustav, koji strankama donosi približno mandata koliko su osvojili glasova, potom relativno razmjerna regionalna zastupljenost, mogućnost preferencijskog biranja, čime se ostvaruje neposredniji utjecaj glasača na rezultate izbora. Posljednje načelo, koje je sad narušeno zbog neravnomjernog broja glasača po izbornim jedinicama, ostvarenje je da glasovi vrijede približno jednako u svim dijelovima zemlje, rekao je.

Bauk je ustvrdio da je HDZ-u najbolje da prihvati ovaj SDP-ov prijedlog kao najlogičniji. Sva ostala rješenja s prebacivanjem dijelova sadašnjih izbornih jedinica u druge, zbog ujednačavanja broja birača, ili pak povećanje broja zastupnika, samo su petljanja, zaključio je.

U uvodu je pozdrave uputio predsjednik riječkoga SDP-a i gradonačelnik Marko Filipović rekavši da je SDP ovaj prijedlog uputio u saborsku proceduru prije više od godine dana. Približavaju se izbori i treba donijeti kvalitetniji zakon, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!