Šef HLK-a: Četiri mjeseca od početka cijepljenja nismo osposobili platformu

Vijesti 27. tra 202118:31 0 komentara
N1

Krešimir Luetić, šef Hrvatske liječničke komore, u Dnevniku N1 televizije govorio je u procesu cijepljenja u Hrvatskoj. Istaknuo je da je cijepljenje protiv covida-19 jedini izlaz iz pandemije.

“HLK osjeća društvenu odgovornost da pozove sve uključene u proces cijepljenja, kako liječnike i ostale zdravstvene djelatnike, tako i zdravstvenu administraciju, da učinimo zajedno maksimum da ubrzamo cijepljenje. Ovaj treći val je na vrhuncu, mi liječnici najbolje vidimo što koronavirus u trećem valu čini našim građanima, a jedini izlaz iz ovog pandemijskog tunela je cijepljenje”, rekao je Luetić i dodao:

“Mislimo da se svi trebamo maksimalno angažirati i ubrzati cijepljenje, pogotovo sada kada su najavljene velike doze cjepiva koja će dolaziti narednih tjedana. Dosadašnji broj procijepljenosti po danu neće biti dovoljan, morat će se cijepiti po 20.000.”

Potrebna je kvalitetna informatička podrška

Osvrnuo se i na probleme s platformom CijepiSe.

“Doista čudi da i četiri mjeseca nakon početka cijepljenja nismo u potpunosti osposobili potpuno funkcionalnu platformu i informatičku podršku cijepljenju. Na početku smo se suočavali s objektivnim poteškoćama, kao što je nedostatak cjepiva, a ovih dana pristigle doze i one koje će dolaziti idućih tjedana ne daju na za pravo čekanje nego nas požuruju da ubrzamo cijepljenje. To neće biti moguće bez kvalitetne informatičke podrške”, kazao je Luetić.

VEZANE VIJESTI

Osvrnuo se i na izjave ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka da će se građane na cijepljenje zvati putem medija, televizije, ako platforma CijepiSe ne proradi.

“Nadam se da neće biti potrebe za tim. To bi značilo da će to biti prepušteno scenama koje smo mogle vidjeti prvi dan cijepljenja na Velesajmu. Vrlo vjerojatno bi došlo do gužvi, nekoordiniranog dolaska većeg broja građana, a samim tim bio bi otežan i upis osoba koje se cijepe u određene informatičke sustave i to bi iziskivalo više ljudi na terenu”, kazao je Luetić.

Istaknuo je da su obiteljski liječnici podnijeli najveći teret u procesu cijepljenja u Hrvatskoj.

“Sad kad treće 3. faza cijepljenja, nije realno očekivati da obiteljski liječnici budu sami u tom procesu.”

Komentirao je i činjenicu da je jučer utrošeno samo oko 3.000 doza cjepiva.

“To je premalo za ovu fazu cijepljenja, već sad bi trebali imati dnevno oko 10.000 cijepljenih, a uskoro i 20.000. Ne mogu reći zašto je došlo do tako malog broja cijepljenih u danu”, kazao je Luetić.

Ministar Beroš nije jedini odgovoran

Naveo je da odgovornost u vezi problema s cijepljenjem ne leži samo na ministru zdravstva Vilija Beroša.

“Ministar je čelnik ministarstva zdravstva, ali sigurno da jedna osoba nije odgovorna kako za zasluge u borbi s pandemijom, tako ni za eventualne poteškoće s cijepljenjem. Jedan u nizu odgovornih je naravno ministar, ali odgovornost leži na više institucija”, tvrdi šef HLK-a.

Govoreći o post-covid sindromu, Luetić je kazao virus poznajemo tek godinu dana i da je još puno nejasnoća.

“Prije nekoliko dana prošli smo vrhunac po broju zaraženih, a za nekoliko dana proći ćemo vrhunac po broju hospitaliziranih. Upravo sada su bolnice najviše napregnute kada govorimo o trećem valu, u Dubravi je više od 420 bolesnika. To je mlađa populacija nego u drugom valu. Sve je više pacijenata mlađih od 50 i 45 godina, ali imamo nešto bolje ishode i možemo brže skinuti ljude s respiratora. Imamo sve više pacijenata koji zdravi otići kući”, istaknuo je Luetić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.