Šef Mreže TV: Pustio mi je snimku, poslušao sam 10 sekundi. Upalilo mi se žuto svjetlo

Bivši posebni savjetnik bivšeg ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV nudio je navodno zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija, a zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica predviđenog novca. Mreža TV sazvala je zbog nove afere press konferenciju na kojoj se obratio direktor televizije Saša Engler.

“Čekali smo da svi ispucaju snimke, da vidimo tko će što reći pa da možemo reagirati”, rekao je direktor Mreže TV Saša Engler na početku. “Priča je jako kompleksna. Jedan sam od osnivača televizije. Gazili su nas i lijevi i desni i uvijek smo se uspjeli oduprijeti pokušajima manipulacije. Uvijek ima pritisaka.

Surađivali smo s Markom Ljubićem koji je ovdje imao zakup termina, mi smo samo radili tehničku realizaciju, nismo utjecali na izbor tema, gostiju… Marko je otvarao svakakve teme, napadao, nekad se nisam ni slagao s njim, ali nismo utjecali na ono što je radio. Mi njega nismo platili jer smo imali dogovor kad krene realizacija, nađemo sponzore, tako će se financirati. No, to nismo upjeli pa smo prekinuli suradnju krajem sezone u sedmom mjesecu gdje smo vidjeli da ne možemo izdržati financijski pritisak produkcije.

Marko Ljubić je sam stalno angažirao Marina Vlahovića kao pomoć u vođenju emisije. Ljubić je napadao sve žive, od Vlade, PPD-a, čak i neke medije, stekao je puno ljudi koji ga nisu voljeli. Marin je sudjelovao u emisiji, no kad smo se rastali, budući da smo financirali kampanju za jumbo plakate i bili smo mu dužni za emisije, time smo to prebili, ali me zamolio da Marinu Vlahoviću platim određeni iznos, da je u teškoj situaciji.

Ljubić me par puta piknuo porukama da uplatim, ali nismo imali, bila je teška situacija. Onda me počeo kontaktirati Marin, ali sam ja rekao da ću to riješiti preko Marka. Radi se o honorarima za suvoditelja emisije. Onda smo u jednom trenu krajem ljeta, kako je Marin dolazio pitati za novce, bili smo i mi i on u teškoj situaciji, moram reći da sam se sažalio rekao sam – vidim da radiš emisiju, dođi pa ćemo ti mi to raditi, pustiti, platiti te za to pa ću tako neki dug koji sam preuzeo iz moralnih razloga, zatvoriti. Marin je dolazio, radio. U jednom trenu mi je rekao da je stupio u kontak s Lovrinčevićem oko nekih sponzorstava. Kroz neke priče sam mu spomenuo da radimo ponude državnim institucijama, kao i drugi mediji. Nabrojao sam mu nekoliko firmi koje su mi pale napamet. Nisam mogao vjerovati da se pojavio i rekao da je bio s Lovrinčevićem i da je rekao da ako hoću, da on može riješiti te tvrtke. Rekao sam da ne razumijem. S njima radimo godinama kao i drugi mediji.

“Lovrinčević je stavio šapu na naše poslove”

Kad je Lovrinčević saznao s kojim tvrtkama radimo, znao je za našu situaciju i on je odlučio staviti šapu na to. Mi imamo dogovore, šaljemo ponude agencijama, odjednom se pojavljuje netko i kaže – ne može to bez mene. Marin nas je tad krenuo nagovarati. Prvo sam rekao da poruči da neću, nema teorije. Onda je rekao da želi 30, a ne 50 posto. Zamolio sam da me ne petlja u to, da ne želimo to raditi. Onda se pojavio Marin sa snimkama – za njih znamo otprije četiri tjedna. Rekao je da ga je snimio, a on je tad radio za nas emisiju Istražitelji. Pustio mi je snimku, poslušao sam možda 10 sekundi, i rekao da se ne želim petljati u to. U procesu smo prodaje, imamo dugove, nisam u situaciji da se upuštam u te ratove. To je on dobro znao. Upalilo nam se žuto svjetlo, pričali smo međusobno zašto Marin vrši pritisak na nas. Drugo, želi da pristanemo isplatiti proviziju. Tko bi to normalan napravio?

Mreža TV nikad se nije bavila žutilom, pratimo regionalnu politiku.

Nakon nekoliko dana trebao je doći u emisiju kad je objavljen članak u Nacionalu. Htio sam ga pitati što je to, ali mi se nije javljao. Izašla je priča, snimke, čekali smo ga da dođe. Koji novinar na svojoj televiziji u svojoj emisiji ne bi htio objaviti te podatke nego to da u druge novine? Čekali smo ga, ali nije došao. Mi ni u jednom trenutku nismo pristali. Kod nas su papiri čisti. Nikad nismo lipe dali. Ne postoji ni podizanje novaca. Veselim se da će institucije pregledati naše poslovanje i to će pokazati da ovo nema veze s nama. Nismo platili ni Marina ni Ljubića.

Postavlja se onda pitanje, od čega Marin živi? Netko je to morao kompenzirati, ne znam tko, ne želim nagađati. Kad mi je ranije objašnjava o snimkama da ga je snimio, ponovio sam da nas ne petlja u to, on je rekao da može odnijeti u DP ili Vujnovcu. Rekao sam mu da radi što hoće i da nas ne petlja. On je već tad razmišljao kome će ih ponuditi. Kad smo vidjeli da je počeo snimati Lovrinčevića, znali smo da se nešto sprema, ali nismo znali ni blizu cijelu priču. Iz snimaka i razgovora s Marinom siguran sam da je Lovrinčević radio na svoju ruku. Zašto je to izašlo? Mi smo odugovlačili, nismo htjeli pristati, znali smo da nešto smrdi.”

Na pitanje je li ikad ranije neka njegova tajna snimka objavljena u emisijama, Engler je rekao da ne, da je imao četiri emisije. “Ugovor za središnji državni ured bio je za lokalne medije, lokalno oglašavanje, a ne za državne”, istaknuo je i dodao: “Čovjek je osjetio da smo u problemima, saznao s kojim ljudima radimo i stavio šapu na to i ucjenjivao nas. HDZ nas je godinama ubijao, uvjeren sam da Filipović nije imao pojma o ovome. Kako nama netko trpa novce i financiramo nekoga, a ni nemamo takve emisije u programu? Mi smo iskorišteni. Pretpostavljam, nemam dokaze, postoji rat između dvije strane i mi mislimo da je u tom ratu suprotna strana našla trulu jabuku u Vladi.”

Na pitanje je li osobno komunicirao s Lovrinčevićem, rekao je da ne i nasmijao se na optužbe sa snimke da je Lovrinčeviću dužan 15.000 eura. Istaknuo je i da nemaju nikakve dugove prema Marinu Vlahoviću. “Ja mislim da je neka druga strana iskoristila potencijal, našla tamo trulu jabuku i znali su kad dokažu da je ovaj koruptivan, da će otići i ministar”, rekao je Engler.

Podsjetimo, u novu aferu upleten je Jurica Lovrinčević, bivši savjetnik bivšeg ministra gospodarstva Davora Filipovića, koji je navodno pritiskao novinara Marina Vlahovića da od direktora Mreže TV traži da njemu osobno isplati polovicu budžeta za oglašavanje državnih tvrtki. Zbog afere smijenjen je Filipović te je i Lovrinčević ostao bez funkcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.