Šef prometne policije o nesreći na A1: “Osobe u terencu nikako nisu mogle biti vezane”

Vijesti 06. sij 202421:55 1 komentar
Robert Anic/PIXSELL

Čelni čovjek prometne policije Josip Mataija u HTV-ovom središnjem Dnevniku komentirao je nesreću na autocesti A1 u kojoj su poginule tri osobe, rekavši među ostalim da se sigurno radilo o velikoj brzini, ali da će više informacija o uzrocima biti poznato nakon što se dovrši kriminalističko istraživanje.

Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije, rekao je da je očevid završen, ali da se kriminalističko istraživanje nastavlja da bi se utvrdile sve činjenice te da će se, ako bude potrebno, raditi i dodatna vještačenja.

Naveo je da je u terenskom vozilu, koje je prešlo na suprotnu stranu kolnika, smrtno stradala jedna osoba, sedmero ih je teško, a četvero lakše ozlijeđeno. Sve osobe u tom vozilu bile su strani državljani.

“U osobnom automobilu imamo dvije smrtno stradale osobe. Jedna maloljetna osoba zadobila je lake tjelesne ozljede”, dodao je Mataija za HTV.

Rekao je i da u ovom trenutku ne može govoriti o tome je li u slučaju terenskog vozila bila riječ o krijumčarenju migranata, o čemu se nagađa u javnosti. Dodao je da je i sama identifikacija osoba otežana. Rekao je i da je bilo opasno što je u terenskom vozilu, koje je bilo registrirano za sedam ljudi, bilo njih 12.

“Te osobe nisu mogle nikako biti ni vezane sigurnosnim pojasom, što je vrlo bitno za promet. I sama težina tog vozila je veća i njegova ravnoteža je poremećena. Sve to itekako može utjecati na samo događanje prometne nesreće”, rekao je Mataija.

Na pitanje o umoru vozača kao mogućem uzroku nesreće, Mataija je rekao da bi uzrok eventualno mogla biti i prevelika brzina, ističući da se više od 40 posto teških prometnih nesreća događa upravo zbog nje. Napomenuo je da je kriminalističko istraživanje u tijeku te da ćemo detalje naknadno doznati.

Odgovarajući na pitanje zašto je vozilo preletjelo zaštitnu ogradu, Mataija je rekao da se sigurno radilo o velikoj brzini, kao i da se radilo o velikom i teškom vozilu, te da se u tim situacijama može dogoditi da ograda ne izdrži.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare