Šef civilne zaštite: Svi putnici su poginuli, kreće kriminalistička istraga

Vijesti 30. svi 202212:10 > 13:35
Izvor: N1

Nakon intenzivne potrage za zrakoplovom tipa Cessna, koja je, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima trajala skoro 23 sata, danas u 10:50 sati dronom iz zraka su uočeni ostaci letjelice (krilo, rep, dijelovi kabine) na lokaciji južno od Bročanske kose te su odmah nakon dojave upućeni zemaljski timovi koji su potvrdili pronalazak.

“Nakon intenzivne potrage za zrakoplovom tipa Cessna, koja je, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima trajala skoro 23 sata, danas u 10:50 sati dronom iz zraka su uočeni ostaci letjelice (krilo, rep, dijelovi kabine) na lokaciji južno od Bročanske kose te su odmah nakon dojave upućeni zemaljski timovi koji su potvrdili pronalazak. Policija je osigurala područje.

Nažalost, potvrđeno je da su svi putnici letjelice CESSNA poginuli te slijedi policijski očevid.

Ovim putem, u ime Ravnateljstva civilne zaštite i svih operativnih snaga, izražavamo sućut obitelji i prijateljima poginulih.

Od dojave Hrvatske kontrole zračne plovidbe, koja je jučer, 29. svibnja u 11:40 sati obavijestila Operativni centar civilne zaštite o nestalom zrakoplovu sjeverno od Rakovice na visini do 2300 stopa, te nakon promptne reakcije Operativnog centra civilne zaštite i dizanja operativnih snaga, u potrazi je sudjelovalo oko 400 osoba. Formirano je 38 timova po 10 osoba kojeg su čini pripadnici Državne intervencijske postrojbe civile zaštite, HGSS-a, policije, vatrogasaca, a uključili su se i lovci, koji poznaju teren te su davali korisne informacije. Svaki tim je pretraživao područje od cca 30 ha zahtjevnog i teško pristupačnog terena. S obzirom da se dio tog područja odnosi i na vojni poligon Slunj, u koordinaciju potrage je uključena i Hrvatska vojska.

Cijelom potragom koordiniralo je Ravnateljstvo civilne zaštite koje je na lokaciji formiralo Bazu operacije sa zapovjednim komunikacijskim vozilom te je osim u ljudstvu (26 pripadnika DIP CZ i 7 djelatnika RCZ-a), pružilo i logističku potporu (ukupno je bilo 13 dronova – 10 HGSS-ovih i 3 DIP CZ).

Zahvaljujemo svima na promptnoj i profesionalnoj reakciji”, stoji u priopćenju Ravnateljstva Civilne zaštite.

Bilo je 400 tragača i oni su izvršili svoju zadaću i pronašli letjelicu. Čim je uočena iz zraka, poslane su zemaljske snage. Nažalost, potvrđeno je da su svi putnici letjelice Cessna poginuli i slijedi policijski očevid. U ime svih operativnih snaga izražavam sućut obitelji i prijateljima poginulih, rekao je Damir Trut, dodavši da slijedi kriminalistička istraga.

Tijek događaja iz minute u minutu pratili smo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.