Šef sindikata Tehnos: Vlada je užasno slaba, ali jednu stvar uspješno radi

Vijesti 01. stu 202216:54 0 komentara
N1

Predsjednik strukovnog sindikata HEP-a Tehnos, Denis Geto, komentirao je u Newsroomu N1 televizije dogovor Vlade s dijelom sindikata, koji nije svima najbolje sjeo.

“Rekao bih da je ovo što su oni ispregovarali daleko više od prosjeka hrvatskog radnika u ovim uvjetima”, kaže Geto govoreći o dogovoru dijela sindikata s Vladom o povećanju osnovice za radnike u javnim službama.

“Kod nas u HEP-u je reprezentativni sindikat ispregovarao ni trećinu toga, oni su bili uspješniiji nego većina drugih sindikata. Mi inflaciju svladavamo smanjenjem prava radnika, naših egzistencijalnih uvjeta”, govori Geto koji smatra i da su radnici spremni na sindikalno udruživanje onoliko koliko ih na to “tjeraju” njihovi predstavnici.

“Kod nas je dugo godina bila uspavanka, naša je Vlada užasno slaba u svom poslu, ali radi jednu stvar dobro, uspjeva uspavati radnike. Kad dođe do grla, onda nešto malo popuste, nešto daju ljudima da ih se uspava. Da je malo žešća retorika i sindikalni predstavnici bi nabrijali svoje članstvo pa se ono uspava, a treba ga svaki dan buditi i održavati tu sindikalnu svijest”, govori Geto.

Što se tiče novog Zakona o radu, on kaže kako radnici u Hrvatskoj imaju mnogo većih problema od pregovora sindikata i Vlade. “Dok mi po medijima gledamo analize pregovora, hvaljenje Vlade kako će nešto učiniti, sve se to plasira da se sakrije ovo što se događa oko ZOR-a. O njemu se najmanje priča, a ZOR je katastrofalan. Udružili smo se jer smo vidjeli da Vlada, poslodavci i sindikalne središnjice pregovaraju iza zatvorenih vrata i naslutili smo da će biti loš prijedlog. Najproblematičniji je sam odnos sindikata međusobno”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!