Kako država upravlja tvrtkama od posebnog interesa? “Ne upravlja”

Ekonomija 11. stu 202212:21 1 komentar

Prodaju većinskog udjela u Petrokemiji turskoj tvrtki Yildirim za N1 je komentirao i čelnik sindikata EKN u Petrokemiji Davor Rakić.

Istaknuo je da za priču s turskom tvrtkom znaju već godinu i pol. “Mi smo bili prvi koji smo najavili da se ti pregovori vode”, ističe.

VEZANE VIJESTI

Kaže da zasad još ne znaju što dobivaju s turskim ulagačem.

“Ako su tvrtke objavile, to znači da je stvar praktično završena. Mi očekujemo da ćemo razgovarati s predstavnicima Yildirima. Očekujemo i nešto što će osigurati sigurnost proizvodnje mineralnih gnojiva u Petrokemiji”, kazao je.

Rakić objašnjava da radnici svaki dan dolaze na posao te da se objavljaju oni poslovi koji se ne mogu raditi ako pogon radi. Osvrnuo se i na zalihe gnojiva.

“Petrokemija ima određene zalihe zahavaljujući prošlim dobrim godinama. Proizvoditi ne možemo jer bi cijena gnojiva bila tolika da ne bi to mogli prodati. Jednom ćemo morati krenuti s time… Znam da sasvim sigurno možemo izdržati do siječnja i veljače kad bismo morali krenuti zbog hrvatske poljoprivrede. Hrvatska poljoprivreda će trebati gnojivo početkom proljeća”, govori.

Na činjenicu da Petrokemija nije proglašena strateškom tvrtkom, kaže Rakić, Sindikat je upozoravao davno.

“Petrokemija je svrstana u drugu kategoriju. Nije strateška, ali je tvrtka od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku”, rekao je.

Na pitanje naše Anke Bilić Keserović kako država upravlja strateškim tvrtkama i tvrtkama od posebnog interesa, odgovara:

“Ne upravlja. Država kad nađe strateškog partnera, onda se makne. Ne postoji upravljanje takvim tvrtkama od strane države, nažalost”.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare