Šef SOA-e: Hrvatska će uskoro postati tema u Srbiji, odnosi će se zaoštriti

Vijesti 07. stu 202307:14 1 komentar
Sanjin Strukic/PIXSELL

Šef SOA-e u razgovoru za Dnevnik Nove TV otkrio je kakve probleme Hrvatska ima sa Srbijom, ali i hoćemo li skoro imati pojačane mjere sigurnosti zbog Adventa.

“Ne trebamo strahovati niti se građani trebaju bojati. Osobna sigurnost građana je najveća u EU-u, tu smo na samom vrhu iako mi više volimo gledati gdje smo na dnu”, rekao je Markić govoreći o sigurnosti u Hrvatskoj i o tome trebaju li građani strahovati. Govorio je i mogućnosti da se zbog povećanog okupljanja građana u vrijeme Adventa digne razina sigurnosti. Prema njegovim riječima, svi senzori upaljeni su još od drugog mjeseca prošle ggodine i agresije na Ukrajinu. “Moramo biti na oprezu to je posao službe i policije, ali naši građani mogu biti mirni i sigurni”, rekao je šef SOA-e Dnevniku.

Otkrio je i kolika su nam prijetnja ekstremističke skupine u BIH. “Nadgledamo susjedstvo godinama, kao što znate, i poznajemo dobro pitanje islamskog terorizma. Uostalom, mi smo prvi komunicirali brojke koje su zadnjih tjedana reaktualizirane. Znamo da se oko 1000 ljudi otišlo boriti u Siriju i Irak. Barem jedna trećina se vratila. Možemo dodati ljude koji su frustrirani što nisu išli tamo i žele nešto potencijalno napraviti. Tako da to shvaćamo vrlo ozbiljno”, rekao je Markić.

Markić je govorio i o tome koliko nesigurna situacija u regiji utječe na sigurnost Hrvatske, osobito u svjetlu nedavnog incidenta na Kosovu. “Utječe. Znamo da Srbija živi u konstantnom izvanrednom stanju. Dolaze izbori u Srbiji možemo očekivati da će se to povećavati. Kosovo služi za jedno uobičajeno izvanredno stanje, možemo očekivati sada vrlo skoro da će Hrvatska postati tema u Srbiji i da će se odnosi zaoštriti.”

Otkrio je i kako kontrolirati broj ilegalnih migranata koji se udvostručio. “Hrvatska se nalazi na granici EU-a i na nju je pao težak teret. Hrvatska policija se dobro nosi s tim problemom. Ne možemo to sami riješiti i migrantski valovi koji dolaze iz Turske, neki i iz Srbije, BIH, jer i dalje imaju bezvizne režime s pojedinim zemljama. Moramo utjecati na to da se to ukine.”

Odgovorio je i na pitanje jesmo li dobili metu na čelo glasanjem protiv rezolucije o primirju u Gazi u UN-u. “Nismo dobili metu na čelo. U našem postupanju mi uvijek uzimamo u obzir koja je naša vanjska politika i ništa izvanredno nećemo poduzeti.”

Što se tiče kibernetičke sigurnosti, evo što Markić kaže ima li novih napada i jesu li se povećali u zadnje vrijeme.”Da, jesu. Prošle godine je bilo 19 državno sponzoriranih kibernetičkih napada, ove godine već 28, tako da je nužno da dalje gradimo našu obranu.”

Ulazimo u superizbornu godinu. Šef SOA-e je komentirao je li bilo utjecaja izvana. “Možemo očekivati, naravno, utjecaj određenih zemalja. Moramo biti oprezni, pa i vi mediji.” Odgovorio je i na pitanje u kojem smjeru idu ti utjecaji. “Možemo ponovno spomenuti Srbiju da je ona baza za ruske medije. Platforma koja može širiti svoj utjecaj kroz naše susjedstvo, ali i drugi akteri u svijetu su željni utjecati na izbore.” Na pitanje idu li i financijskim putem, odgovara: “Financijskim putem – to je drugo pitanje. Kad bi se to dogodilo, to je pitanje za DORH i policiju. Do sada nije bilo toga.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare