Šef splitske onkologije o nestašici lijekova: Kemoterapije odgađamo za dan-dva

Vijesti 09. tra 202118:20 0 komentara
splitska bolnica, split
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Nestašica lijekova zbog dugova veledrogerijama u splitskoj se bolnici manifestira u povremenim, kraćim odgodama kemoterapija.

One, prema riječima Eduarda Vrdoljaka, pročelnika Zavoda za kiruršku onkologiju, ne bi trebale utjecati na zdravlje pacijenata, ali imaju loše psihološke učinke.

VEZANA VIJEST

“Nije velika šteta, ali šteta je u psihološkom momentu. Znate, kada ljudima kažete “evo, strpite se do sutra ili bit ćete pozvani preksutra”, to je malo neugodno. Evo, zbilja se nadamo da će se to riješiti zbog ljudi, zbog pacijenata. Očito je veliki novac u pitanju”, rekao je Vrdoljak za Index.

Na pitanje koliko se dugo već događaju takve odgode, odgovara:

“Pa to je zadnjih par dana. Sve ide na kapaljku, pregovara se individualno, predstojnici i ravnatelji pokušavaju, onda se malo pusti lijekove pa opet stane. Muče se i šefovi i svi, ali to treba riješiti na najvišem nivou.”

Kemoterapije se odgađaju dan-dva

Komentirajući čega najviše nedostaje u ovome času, kaže:

VEZANA VIJEST

“Za odvijanje kirurškoga posla imamo sve što treba. Kemoterapije se odgađaju za dan-dva pa se onda nađe nekim kanalima, moli se pa puste, ali sve je to na nivou individualnog dogovora, a to se mora globalno riješiti, na najvišem nivou. Vlada to mora riješiti.

To još uvijek nije alarmantno za zdravlje pacijenata, ali ima psihološki efekt. Znate, kada vaša majka ili sestra treba dobiti terapiju, pa joj se kaže – nemamo danas, dođite sutra – ne bi ni vama bilo svejedno. To je onaj ljudski moment koji je normalan. Snalaze se ljudi, svi imaju dobru volju, svi bi htjeli da to imamo. I to će se sigurno riješiti ovih dana.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!