Šefica EBRD-a: Ukrajinske izbjeglice u Hrvatskoj prvo imaju ova tri pitanja

Svijet 02. ožu 202213:54 > 16:07 1 komentar
N1

Victoria Zinchuk, šefica EBRD-a za Hrvatsku, bila je gošća N1 Studija uživo, gdje je komentirala kako Europska banka za obnovu i razvoj planira pomoći izbjeglicama iz Ukrajine.

Victoria Zinchuk Ukrajinka je koja već 25 godina ne živi u Ukrajini, ali svi njezini prijatelji i obitelj su tamo.

Na početku je podsjetila kako je EBRD stigao u Hrvatsku 1995. godine.

“To je bilo vrijeme kada je Hrvatskoj trebala potpora. Tada smo pružili pomoć za vaš sustav zračne navigacije, pomogli izgraditi elektromrežu i prvu fazu autoceste Zagreb-Rijeka”, kazala je Zinchuk.

Komentirajući kako planiraju pomoći izbjeglicama iz Ukrajine, kazala je da ta pomoć može biti financijske i savjetodavne prirode. Dodala je da u ovom trenutku nema mnogo koordinacije između javnog i privatnog sektora te da tu na scenu stupa EBRD.

vezana vijest

“Srela sam već nekoliko obitelji koje su došle u Hrvatsku. Žene i djeca koje će ostati trebaju socijalizaciju i sve ostalo. Žene koje dolaze prvo nam postavljaju pitanja kamo djeca mogu ići u školu i kakva je infrastruktura. Drugo je kako možemo pomoći ljudima koji su ostali u Ukrajini i treće gdje mogu pronaći posao”, kazala je.

Očekuje dobru suradnju s hrvatskim institucijama.

“Ono što sa uvjerenjem mogu reći, razina solidarnosti koji je hrvatski narod pokazao Ukrajini je neprocjenjiva i želim vam zahvaliti”, kazala je.

Smatra da će se pristigli Ukrajinci lako integrirati u hrvatsko društvo.

“Kada ste svjedočili strahotama svog rata, ja nisam bila svjesna tih strahota. Shvatite samo kada sudjelujete i dio ste toga. Mislim da će za Ukrajince biti izuzetno lako integrirati se u hrvatsko društvo ako požele ostati ovdje jer naši su jezici jako slični”, kazala je.

Istaknula je da je bitno da svi udruže snage kako bi se vidjelo što se može učiniti kako bi se osigurala integracija novog vala izbjeglica.

“Ne zaboravljam da Hrvatska ima i vlastite probleme – imamo situaciju u Petrinji i Sisku. EBRD se bavi i stvarima koje sada nisu u fokusu, ali paralelno s tim uspostavljamo jednu radnu skupinu kako bi se dogovorilo što se može učiniti, kada i kako”, kazala je.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare