Šefica psihološke komore o djevojčici: Velikih propusta nije bilo

Vijesti 06. tra 202120:11 > 22:20
N1

Čelnica Hrvatske psihološke komore Andrea Bogdan govorila je u Dnevniku HTV-a o smrti djevojčice u Klaićevoj bolnici.

Rekla je da velikih propusta u radu psihologa u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški nije bilo i da je obitelj bila pod nadzorom. Izrazila je žaljenje zbog ovog tragičnog događaja, u ime svih psihologa i Hrvatske psihološke komore.

Andrea Bogdan rekla je da je poslijepodne bila u stručnom nadzoru u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški koji Hrvatska psihološka komora provodi nad radom psihologa. Razgovarali su s kolegicama koje su bile uključene u praćenje obitelji od 2018 do danas. Provjerava se postoje li svi preduvjeti, imaju li važeća ovlaštenja, kvalifikacije za obavljanje takvog posla, imaju li uvjete za rad. Nisu uočeni veći nedostaci.

VEZANE VIJESTI

“To je jako mnogo dokumenata koje trebamo proanalizirati, ali velikih propusta nije bilo. Konačni rezultati znat će se u petak”, rekla je za HRT.

Na pitanje je li to moguća najava konačnih rezultata, rekla je da se, kada je riječ o pojedinačnom događaju poput ovog, iznimno tragičnog, provjerava je li sve učinjeno prema pravilima struke.

“Kolegice su poduzele sve potrebne korake”, rekla je.

‘Postupak proveden u skladu s pravilima’

Ne može davati mišljenje o samom događaju, ali su psihologinje koje su bile u timu, rekla je, u pet mjeseci otkako je djevojčica vraćena u biološku obitelj odlazile u obitelj u skladu sa standardima. Naglasila je da je zdravstvena kriza u svim sustavima promijenila način rada, ali da se ipak odlazilo u obitelj i promatrala se djevojčica u obitelji. Smatra da je postupak bio proveden u skladu s pravilima.

Kazala je da je procjena o “umjerenom riziku” prilikom vraćanja djevojčice iz udomiteljske u biološku obitelj donesena timski.

“Umjereni rizik znači da su neke obitelji zbog nekih stvari rizične, a dijete koje se vraća nakon dvije godine je dijete koje samo po sebi treba dulje vrijeme za prilagodbu. On se odnosi i na prethodne podatke o roditeljima, a potrebno je voditi računa da se, kada se uspostave određeni kriteriji za poboljšanje, svakome treba dati prilika. Što se tiče terapije i postupaka, u vezi s ovim roditeljima bilo je intenzivnih kontakata i oni su dobili brojne savjete, oni su surađivali”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar