Šefica sindikata: Liječnici su počeli s pripremama za štrajk, situacija nije dobra

Vijesti 27. sij 202421:57 3 komentara
Khaled DESOUKI / AFP

Liječnici su nezadovoljni, dosta im je neispunjenih obećanja, izjavila je za HRT predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić i dodala da se liječnici pripremaju za štrajk.

Mislim da premijer i ministar ne shvaćaju da je sustav pred pucanjem, izjavila je Renata Čulinović Čaić.

“Potezima kojima svjedočimo zadnjih dana guraju nas u štrajk. Situacija nije dobra. Kolege na terenu su jako nezadovoljni. Osobito su isprovocirani zadnjim istupima ministra javnosti”, kazala je i dodala da su siti neispunjenih obećanja te da su bili dovoljno strpljivi.

“Manipulira se iznosim prosječne plaće”

Napominje da su liječnici s premijerom lani postigli dogovor, ali da nije ispunjen, prenosi HRT.

Hrvatski liječnici već godinama, tvrdi Čulinović Čaić, odrađuju tri milijuna prekovremenih sati godišnje. To je sve ono, kaže, što je iznad propisanog radnog vremena.

“Ne samo da ukazujemo na to da se nelegalno radi prekovremeno već i da nema dovoljno liječnika pojedinih struka, da nema tko pokrivati teren, da doktor opće prakse neće biti dostupan trećini ljudi za koju godinu, da neće imati tko napisati recept”, kazala je.

Tvrdi da se podacima manipulira u vezi s iznosim prosječne plaće. Kaže da je termin podložan manipulacijama, potom je nastojala to slikovito objasniti.

“Konkretno, imam dvoje djece pa jednom za zimu kupi visoke, podstavljene čizme, a drugom kupim japanke – u prosjeku su i jedno i drugo jako dobro opskrbljeni gležnjačama za zimu, a ustvari jedan se smrzava, a drugome je fino toplo”, kazala je.

“Počeli smo s pripremama za štrajk”

Govoreći o tome koji su im daljnji planovi, kazala je da to može reći tek kada se konkretno vidi što im se točno ponudilo.

“S obzirom na neispunjena obećanja i da vidimo da se dogovori krše, “pušemo i na hladno” i počeli smo s pripremama za štrajk, zapravo sa svim oblicima sindikalnih aktivnosti, kako bismo, u trenutku kad to procijenimo, bili spremni početi s akcijom odmah”, kazala je Čulinović Čajić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare