Šefica Udruge banaka o uspjehu trezoraca: “Nismo presretni s time, ministar je zaista odigrao dobar potez”

Ekonomija 21. stu 202311:26 0 komentara

Predsjednica Hrvatske udruge banaka Tamara Perko komentirala je u N1 Studiju uživo s Natašom Božić veliki interes građana za ulaganje u trezorske zapise.

Perko kaže kako je pomalo iznenađena velikim interesom građana za kupnju trezorskih zapisa. “Došli smo na duplo od početnog. Ako to kombiniramo s narodnim obveznicama, dolazimo do više od 2 mlrd odljeva u samo ovoj godini. Da, iznenađujuće dobro za trezorce, loše za banke”, govori Perko.

“Ministar je zaista odigrao dobar potez, napravio je i određeni pritisak na banke. Banke jesu počele povećavati kamatne stope na oročene štedne depozite, ali ovaj odaziv je iznenađujući za nas”, kaže. Dodaje kako je dobro da postoji zdrava konkurencija i ponavlja kako je odaziva građana veći nego što se očekivalo. “Jedan manji dio je došao iz madraca, ali sigurno je većinski dio iz depozita u bankama što je značajan odljev, ovaj iznos je značajan”, govori.

“Nismo presretni s time”, kaže Perko govoreći o povlačenju sredstava građana iz banaka kako bi uložili u trezorske zapise.

“Ovo nije značajan udar, ali s obzirom na ovaj veliki odaziv, banke će pomno pratiti situaciju i svaka prema svojoj politici reagirati bude li potrebe”, kaže naglašavajući da su hrvatske banke visoko likvidne.

Perko kaže kako nije bilo pregovora o tome da građani mogu kupiti zapise bankama, nego se ministar odlučio za FINA-u. “FINA je odradila izvrstan posao”, priznaje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!