Šefovi diplomacija Hrvatske, Austrije i Slovenije složni: Zapadni Balkan što prije u EU

Vijesti 02. lis 202311:40 0 komentara
Nel Pavletic/PIXSELL

Zapadni Balkan potrebno je integrirati u EU jer je to najbolji način stabiliziranja stanja u tom dijelu europskog kontinenta, objavili su u ponedjeljak šefovi diplomacija Hrvatske, Austrije i Slovenije.

U zajedničkoj kolumni koju su objavili mediji u BiH, ministri Gordan Grlić Radman, Alexander Schallenberg i Tanja Fajon istaknuli su kako je ruska agresija na Ukrajinu učinila EU dodatno privlačnom za zemlje Istočnog partnerstva – Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, dok se istodobno zemlje zapadnog Balkana suočavaju s prijetnjama stabilnosti bez presedana i pojačanim vanjskopolitičkim dvojbama.

Ministri stoga pozdravljaju novi pristup proširenju EU koji, za razliku od ranijih razdoblja, veću važnost pridaje geostrateškoj perspektivi s manje birokratiziranja. Dodaju kako se prošlogodišnja odluka da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata temeljila na strateškim promišljanjima.

“Potrebno je ipak istaknuti kako ovakav strateški pristup ne smije značiti snižavanje standarda proširenja EU. Cjelovita provedba reformi i dalje ostaje ključna”, stajalište je troje ministara vanjskih poslova.

Pritom su pojasnili koje bi konkretne korake valjalo poduzeti i to bez odgode. Kao prvi korak navode potrebu da Europska unija otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom do kraja ove godine.

Drugi je da Crna Gora mora nastaviti reformski put prema EU, što ovisi o formiranju nove vlade u zemlji, a treći je napredak koji je potrebno ostvariti u pregovorima s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Sve su članice EU pozvali na “kreativniji” i “dinamičniji” odnos sa zemljama-pristupnicama temeljen na pravednim i rigoroznim uvjetima, ali i na nekoj vrsti integracije već sada, primjerice sudjelovanjem ministara iz regije u radu Vijeća za vanjske poslove EU.

“Proširenje EU nije jedna od političkih opcija. To je danas – geostrateški imperativ”, zaključili su Grlić Radman, Schallenberg i Fajon.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!